pr-cikk

2020.11.16. 16:21

Latte Art a Barista Művészet

Az interneten sokféléket lehet olvasni a latte art-ról, de lássuk be nem igazán van olyan írás, ami tökéletesen el tudja magyarázni nekünk, mi is az a Latte art. Ez valószínű azért van, mert pontosan tudja mindenki, hogy ez egy olyan dolog, amit látni és „csinálni” kell, ahhoz, hogy az ember megértse, vagy megtanulja.

forrás: bestmixer.hu

A látványos kávéital készítés néhány évtizeddel ezelőtt vált először vizuális művészetté Olaszországban, a Latte art szót Luigi Lupi szabadalmaztatta. Azonban a latte art öntések készítésének elismerése az amerikai kávézóké. A mintákkal díszített csésze kávét az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején népszerűsítették az Egyesült Államokban, és hamarosan elterjedtek az egész világon. Csak a baristák felső „szintje” tudott latte art-os kávéitalt készíteni.

Hogyan készítsünk professzionális latte art-ot?

Két dolgot kell tökéletesen tudnia annak, aki latte art-ozni szeretne: a tökéletes espresso elkészítését és a tökéletesen gőzölt tej elkészítését.

A professzionális latte art jellemzői, a minta meghatározása és a szimmetria, a jó kontraszt és a tejkrém fényessége látható buborékok nélkül. A kialakításhoz el kell sajátítani az alapvető barista készségeket – az eszpresszónak jónak kell lennie, a tej pedig selymesen sima mikro habbá varázsolható.

A Bestmixer iskolában is úgy alakítottuk ki a tanfolyamokat, hogy egymás épülő rendszerben oktatjuk a barista szakma iránt érdeklődőket. Tehát, ha még nem vagy barista, akkor válaszd első körben a barista tanfolyamot, ezután tudsz továbbmenni a latte art képzésre.

A Latte art-nak is vannak fokozatai, hiszen vannak az egyszerűbb, alap minták, és vannak a bonyolultabb, kombinált minták.

Először kezd az alap latte art tanfolyammal, ahol megtanulod a latte art tejhab készítését, és a szabadöntési technikát. A díszítésben pedig a toppingot, valamint a két legklasszikusabb mintát, a szívet és az egyszerű tulipánt. A szabad öntés egy olyan technika, ami úgy jön létre, hogy a tejet egy adott magasságból öntik a kávéra, és a kiöntőt mozgatják a tejhab és a crema kombinálásához. Tehát amíg a tej folyik a csészébe, csukló és kézmozdulatok kombinációjával hajlítják és alakítjuk a tej kávéba áramlásának módját. De ennél többet, majd a tanfolyamon! J

A haladó latte art a következő lépés, ahol már tudod az egyszerű mintákat, tehát megtanuljuk, hogyan tudod ezeket kombinálni. Bejön egy új minta, a rosetta is. Tehát a tanfolyam végére már tudsz szívet, többrészes tulipánt, rosettát, és ezek kombinációit önteni. A kombinált mintákhoz szükséges tudnod az összes alap mintát, és csak a képzeleted szab határt annak, hogy mi lesz a Te kávé művészeted eredménye! J Az ilyen mintákhoz előkerül a latte pen készlet is, mert bizonyos részleteket, úgymond „belekarcolunk” az öntött mintánkba.

A közösségi média térnyerése szintén szerepet játszik abban, hogy a latte art világméretű jelenséggé vált. A baristák sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az ital bemutatására, mivel az ügyfelek imádják megosztani a gyönyörű csésze kávé online képeit.

A profi barista ismérve ezért is a megfelelő idő alatt elkészített, gyönyörű mintával tálalt, tökéletes kávéital, amiért a vendégek mindig hálásak lesznek! Gyere el hozzánk a Latte art tanfolyamra, és legyél Te is profi ezen a területen.

A Bestmixer iskola oktató központjait nem csak Budapesten hanem az ország 15 nagyvárosában köztük Szegeden is megtalálod a Kálvária Sgt.26. szám alatt.

(x)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában