Regényújság

2019.01.31. 07:00

200 éves egészségkalauz

Diatetika vagy Az egészséget fenntartó, és a Betegségtől tartóztató Rendszabások. Ez a címe annak a kétszáz évvel ezelőtt íródott könyvnek, ami egy hagyatékból került elő másfél évtizede, és most eredeti formájában újra kiadták.

borsonline.hu

Szerzője az első magyar nőgyógyászati mű írója, Zsóldos János Orvos Doktor, több tudóstársaság tagja, tekintetes-nemes Veszprém vármegye első rendes orvosa és táblabírája – miként a borítón olvasható.

– Akkor akadt a kezembe a kötet, amikor 2003-ban a száz­évesen meghalt édesapám, dr. Lehoczky Győző iratait rendeztem. 1966-ban kapta egy betegétől, aki korábban átköttette a könyvet – mesélte a Borsnak Kissné Lehoczky Gyöngyi. A könyv szól a tisztaságról (mai szóval higiéniáról), s egyebek közt foglalkozik a különböző húsokkal, növényekkel is.

Kissné Lehoczky Gyöngyi édesapja hagyatékában találta meg az értékes művet.

Újra kapható a 200 éves egészségkalauz. Fotó: Hatlaczki Balázs


Zsoldos János egyébként azért is fontos személyiség a magyar gyógyításban, mert már 1801-ben, az Asszonyorvos című könyvében megírta, hogy hogyan kell tisztán bemenni a beteghez, mi­vel mosson kezet, mivel fertőtlenítsen az orvos. Jóval előbb, mint az anyák megmentőjeként tisztelt Semmelweis Ignác, aki csak 1818-ban született, és 1850-ben publikálta tudományos nézeteit. Amikor Zsoldos 1838-ban írt a koleráról, szintén kiemelte a fertőtlenítés fontosságát. Klórmeszet, ecetes felmosást, spriccelést javasolt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!