Szeged és környéke

2015.02.20. 20:52

170 magyar fürdőt próbált ki

Szeged - Minden korosztálynak fontos az egészsége érdekében fürdőbe járni - véli Kelemen Gábor. A szegedi nyugdíjas eddig 170 fürdőt járt végig, kedvencei közé tartozik például a jászboldogházi, a sárvári és a kehidakustányi. A szegedi helyzettel elégedetlen, örülne egy fürdőfejlesztési fórumnak.

Vida-Szűcs Imre

Megyei kedvencek: Vásárhely és Mórahalom

– Vásárhelyen és Mórahalmon érzem úgy, hogy igazán komplex szolgáltatást állítottak össze. A makói fürdő építészeti, esztétikai csúcs. Az árakról viszont külön beszélhetnénk – magyarázza, amikor a Csongrád megyei kedvenceiről faggatom.

– Gyerekkoromban a Bodrogban tanultam meg úszni, és csak 13 éves koromban jutottam el egy medencés fürdőbe. Most már csak a langyos úszó- és a dögönyözős gyógymedencéket használom. Minden korosztálynak – kivéve néhány betegségben szenvedőnek – alapvetően fontos az egészsége érdekében strandra járni, a társasági élet része is – mondja [namelink name="Kelemen Gábor"] nyugdíjas szegedi informatikus, volt idegenvezető.

Korábban is bemutattuk már lapunkban, annak kapcsán, hogy felkutatta Magyarország összes szélmalmát. A fürdőkről (is) mindent vezet egy számítógépes naplóban, eddig 170 különböző helyet járt be. – Be kell vallanom, hogy az egyik miskolci fürdő 1960-as adata is a listában van. 2005-ben, amikor először írtam a fürdőkről, 45-nél tartottam. Az utóbbi 4 évben gyorsítottam 91 fürdő meglátogatásával. Természetesen a heti 2 – évenként körülbelül 100 – fürdésem nem jelent mindig új helyet.

Sakk az Anna fürdő medencéjében. Kelemen Gábor a szegedi Anna Fürdőben. Fotó: DM

Sakk az Anna fürdő medencéjében. Kelemen Gábor a szegedi Anna Fürdőben. Fotó: DM

"Érted haragszom, nem ellened"

– Sok évtizede lelkes lokálpatrióta vagyok. Bízom benne, hogy a kritikám „érted haragszom, nem ellened" jellegű. A monumentális (összegű) beruházás szerintem nem hozott kellő eredményt. Bebetonoztak nehezen javítható állapotokat. Minimális a fás-ligetes rész a Napfényfürdőben. Nézni is rossz a foltos, belül meg egyidejűleg huzatos és fülledt sátrat a híd mellett. Létfontosságú lenne egy fedett 50 méteres uszoda, meg a vízilabdásoknak egy méltányos hely. Nyáron a medencéink fölé néhány napernyő viszont csak jelképes összegbe kerülne. Nagyon örülnék egy fürdőfejlesztési fórumnak, ahol – akár velem szemben – érdemi vélemények hangoznának el. Talán akkor a hiányok további sorolása helyett nekem is konkrétabb és megvalósítható ötleteim támadnának – fogalmazott meg kritikát Kelemen Gábor.

Mennyire költséges dolog ilyen gyakran fürdőzni, ráadásul olykor az ország másik végében? – 65 év fölött az "ingyenes bérlet" mellé elég havonta egy 1500 forintos gyorsvonati pótjegy. Busznál meg ritkán kell kiegészítő jegyet váltani. Az interneten kiválóan meg lehet tervezni az optimális utazást. Mind a 19 megyébe eljutottam már, ott alvás nélkül. A fürdőket úgy nézem, hogy van-e benne, és milyen színvonalon csecsemőúszás, gyermek és felnőtt élménymedence, legalább kétféle hőfokú gyógymedence víz- és levegőbefújással, úszó tan- és mély medence, a sportolóknak úszási és vízilabdázási lehetőség, szép-e a környezet, milyen a téli szolgáltatás – mesél szempontjairól.

Kelemen Gábor rögtön tisztázza: az ő értékítélete egy közepesen sportos, idősödő nyugdíjas véleménye. A jászboldogházi kis fürdő a csodálatos, arborétumszerű környezete, a debreceni meg a változatossága miatt vonzó számára. Akik komplex szolgáltatást keresnek, azoknak javasolja Sárvárt, Kehidakustányt, Mezőkövesdet, Cserkeszőlőt, Berekfürdőt és Gyopárosfürdőt. A nem említett legnagyobbaknak meg nem kell reklám – fűzi hozzá. A fürdők biztonságával elégedett. Néhány balesetről hallott, de ezek a közlekedési balesetek számához képest eltörpülnek. A tisztaságot elfogadhatónak tartja országos szinten, a fejlődést pedig lenyűgözőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!