Szeged és környéke

2008.02.12. 22:25

Mégis a Mars téren épül meg a rendezvénycsarnok

Szeged - A legújabb tervek szerint új szórakoztató- és bevásárlóközpontjává válik a városnak a Mars tér: egy sokak számára váratlan döntés szerint itt lesz a "szegedi Syma-csarnok"; tovább korszerűsítik a piacot és csak egy ugrás lesz a tértől az Árkád bevásárlóközpont.

Fekete Klára

Hosszú távra eldőlt a Mars tér jövője: a nagykörúttal párhuzamosan, a mostani buszállomás helyén rendezvénycsarnok épül, a piac meglévő két kiscsarnoka kiegészül a nagycsarnokkal, az U pavilont pedig legvégül lebontják. A kendergyár helyén épülő Árkáddal együtt minden bizonnyal a szegediek új szórakoztató- és bevásárlóközpontját avatják majd fel 2010-ben.

A hiányzó láncszemek csak az elmúlt napokban kerültek a helyükre. Váratlan döntést hozott ugyanis a Szeviép-cégcsoport vezetése azzal, hogy a szegedi rendezvény- és konferenciaközpontot (RKK) mégsem a buszport fölé építik meg, hanem különálló létesítményként. S nem a Móravárosi körút és a Kálvária sugárút sarki telekre, hanem a Mars térre, ahová korábban irodaházat és bútoráruházat terveztek.

Metamorfózis. Ha a tervek valóra válnak - megépül az új rendezvénycsarnok -, a szegediek nem fognak ráismerni a Mars térre. Látványterv
Miért változott az eddigi koncepció, és született meg az immáron hatodik variáció? Pistrui László, a Szeviép-cégcsoport résztulajdonosa azt válaszolta, a Mars tér vonzóbb hely egy rendezvény- és konferenciaközpont számára: sétány köti majd össze a szűkebben vett belvárossal, s egymást erősítik az Árkáddal és a megszépülő piaccal. Ehhez az elképzeléshez a rendezési tervet sem kell módosítani.

Az új tervnek köszönhetően nem egyszerre „túrják fel a várost", mert előrehozzák a buszportprojektet: már idén elkezdhetik és 2009-re átadhatják a Kálvárián. És amikor a buszállomás kiköltözik a Mars térről, rögtön belefoghatnak a kétmilliárdos rendezvényközpont beruházásba, hogy a tervezett határidőre, 2010-re felavathassák.

A Mars tér ma. Fotó: Frank Yvette
Mint ismeretes, a Mars téren, a Tisza Volán Zrt. tulajdonában lévő telken a cég azért építkezhet, mert különböző ingatlancserékkel, valamint az új buszállomás felhúzásával erre megszerezte a jogosultságot. A hasonlóképpen a tulajdonába került SZVSE-pályán lesz majd az a bizonyos bútoráruház (Kika), amely a Mars térről – a város szerint helyesen – szorult ki.

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester elmondta, ezzel az új tervvel a kereskedők kérése is teljesül, akik egyetlen kereskedelmi létesítménynek se örültek volna. Az önkormányzat a rendezvénycsarnok-beruházással párhuzamosan valósítja meg a maga Mars téri rehabilitációs projektjét, szintén uniós forrásból. Másfél milliárdból megépül a nagycsarnok, megszépül a tér, a parkoló, legvégül pedig az U pavilont is lebontják.

És ami a helyére jön: a rendezvénycsarnok. Látványterv
RKK, sok funkcióval

Az ötezer négyzetméteres rendezvénycsarnok – amelyben konferenciákat, kiállításokat is rendeznek a sportesemények lebonyolítása mellett – hatszintes lesz, az autóknak mélygarázst építenek. A küzdőtér földszintjére mobil, kiszedhető lelátót terveztek, a felső részre fix lelátó kerül. Összesen ötezren tudnak egyszerre leülni a létesítményben. Az üvegfalú főépületben irodák, kisegítő helyiségek, kisebb konferenciatermek lesznek, a küzdőtér 3500 négyzetmétere pedig fallal kettéválasztható.

Ellenzéki aggály

A Mars tér rehabilitációját a Fidesz-frakció is szorgalmazta – reagált a tervekre Hűvös László frakcióvezető, aki kijelentette: szerinte a rendezvénycsarnok túl közel kerül a lakóépületekhez, és amennyiben ott még diszkót is üzemeltetnek, akkor az kellemetlenségeket okoz a lakóknak. Egyébként a Fidesz-frakció nem támogatja ezt a beruházást és nem akarta a korábban ide tervezett bevásárlóközpontot sem.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!