Szeged és környéke

2008.06.08. 22:01

Négymillió méh pusztult el a balesetben

Kistelek - Négymillió méh pusztult el abban a balesetben, ami szombatra virradó éjjel történt az M5-ös autópályán Kecskemét határában. Az esős éjszakában egy figyelmetlen sofőr belehajtott az ismert kisteleki méhész, ifjabb Sípos István teherautójába. Komolyabb személyi sérülés nem történt.

Dombai Tünde

Csongrád megye legnagyobb méhészetének, a kisteleki Sípos családnak az állatait szállította haza egy négy pótkocsiból álló teherautó-konvoj szombatra virradó éjszaka a salgótarjáni Isten mezeje nevű akácosból az M5-ös autópályán. A harmadik 12 tonnás járművet a 36 esztendős ifjabb Sípos István, a negyedik kocsit az édesapja, a 67 éves idősebb Sípos István vezette.

– Elhagytuk Kecskemétet, sőt Városföld lakott részét is, amikor hirtelen óriási lökést éreztem hátulról. Fékezés nélkül belém jött egy kamion. A sofőr azt mondta, nem vett észre – idézi fel az ifjabb Sípos. – Üres volt a 20 tonnás nyerges vontató, de így is 50-60 méteren keresztül tolt, mire meg tudott állni. Én hetvennel mentem, ő úgy kilencvennel hajtott. Nagyon megijedtem. Főként akkor, amikor a szalagkorlátnak szorított, a teherkocsim szekrénye leszakadt, a pótkocsim elszabadult, felborult, és átvágódott a szemközti sávba. Felszántotta az aszfaltot, velünk szemben állt meg. Istennek hála, hogy senki nem jött. Nekem a karom rándult meg, a másik sofőrnek kutya baja.

Kamion hajtott a kisteleki Sípos család pótkocsijába. Fotó: Segesvári Csaba

Kamion hajtott a kisteleki Sípos család pótkocsijába.
Fotó: Segesvári Csaba

– A fiam után mentem, de Örkénynél kiálltam aludni, mert az esőben elálmosodtam. Amikor felhívott mobilon, hogy felborult a kocsival, menjek segíteni, azt hittem, álmodom. Hosszú percbe telt, mire magamhoz tértem, és visszahívtam. Arra, hogy miként tettem meg azt a pár kilométert a baleset helyéig, nem emlékszem. Annyira féltettem a fiamat. Két pici lánya várta idehaza – tette hozzá idősebb Sípos könnyeivel küzdve. Az első két szerelvényüket hazaküldték segítségért. A pótkocsis teherautón szállított 120 méhcsalád lépestől, kaptárostul kiborult és összetört. A négy és fél millió méh zöme elpusztult.

– Bokáig tocsogtunk a lépben és a mézben, mindenütt a méhek teteme hevert. A sokkot kapott állatok zavartan repdestek – mondta idősebb Sípos, akinek 57 éve élete a méhészet. – Szerencse, hogy esett az eső és hűvös volt, meleg időben annyira megzavarodtak volna, hogy halára csíptek volna valakit. Így is összeszurkáltak egy mentőst. Reggel hat órára mosták le a tűzoltók a méheket és a mézet az árokba. Daruval húzattuk ki a pótkocsit. Most a tanyán várjuk, hogy lecsillapodjanak az állatok, és benyúlhassunk a kaptárakba.

Kaptárroncsok. Sípos Istvánt megviselték a történtek. Fotó: Segesvári Csaba

Kaptárroncsok. Sípos Istvánt megviselték a történtek.
Fotó: Segesvári Csaba

Figyelmetlenségből 25 milliós kár

A balesetet a 30 éves dabasi sofőr figyelmetlensége okozta, későn vette észre a méhes teherautót. A járművezetőknél a szonda nem mutatott alkoholfogyasztást. A dabasi MAN-kamion vezetőfülkéjében az előzetes becslések szerint 4 millió forintos, a totálkáros pótkocsiban 2,5 milliós kár keletkezett. A méhekben 17 milliós a veszteség, az autópályán 1,5 millióra becsülik a károkat – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A sofőr munkaadója, Garajszki Tibor cégvezető elmondta: a sofőr a baleset óta nyugtatókat szed, megviselte az eset, de más baja nem történt. Állítása szerint nem aludt el, de az esőben nem látott jól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!