Szeged és környéke

2011.09.06. 22:16

Megszépült Kis-Ságvári

Szeged - Megszépült épületben kezdődhetett meg idén a tanítás a „kis-Ságváriban", ahol azonban néhány szégyenfolt még mindig maradt. A két évig tartó, 303 milliós beruházásból azonban sikerült valamennyit megspórolni – ebből november végéig újabb felújítási munkákat végeznek el.

Timár Kriszta

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolában, amely a város egyik legeredményesebb intézménye, hosszú ideje méltatlan körülmények között tanultak a gyerekek – nagyon ráfért már az a felújítás, amely az idei tanévkezdésre fejeződött be. A tavalyi és az idei nyári szünetben, vagyis két ütemben, összesen 303 millió forintból varázsolták „újjá" az épületet.

Már a bejáratnál szembeötlő a változás: a régi üvegajtókat modern, fotocellás váltotta, amely az akadálymentes bejutást biztosítja. A folyosók is más hangulatot árasztanak, kellemes pasztellszínek fogadják itt és a termekben is a gyerekeket. A falak alatt azonban még ennél is komolyabb változás történt: a tűz- és balesetveszélyes elektromos hálózatot teljesen kicserélték. A múlté már az is, amikor a szétrohadt keret miatt az ablak tokostól bedőlt a pedagógus asztalára – kicserélték az összes nyílászárót. A vizesblokkok inkább emlékeztetnek egy modern lakás mellékhelyiségére, és nem szedett-vedett, százféle bútorral vannak már a tantermek sem berendezve.

AZ ÁNTSZ-t is nyugodt szívvel engedhetik már be a melegítőkonyhába: a rozsdás tűzhelyet és a 100 éves tárolókredencet rozsdamentes asztalok és melegítőpultok, modern háztartási gépek váltották, és van mosogatógép is, eddig ugyanis kézzel tisztították itt a több száz tányért és evőeszközt.

A ki- és belátás is más az új ablakokon. Fotó: Schmidt Andrea

A ki- és belátás is más az új ablakokon.
Fotó: Schmidt Andrea

Rengeteget változott tehát az iskola, de maradt még mit tenni. A kivitelező viszont a pályázaton elnyert összeghez képest 65 millió forinttal kevesebből oldotta meg a munkálatokat, így a megmaradt pénzt újabb felújításokra fordítják.

– A teljes homlokzatot szigetelik és bevakolják, amire nem csak azért van szükség, hogy kívülről is látható legyen az iskola megszépülése. Az udvari fronton több helyen csak a csupasz tégla látszik – nem túl praktikus ez akkor, amikor a nyílászárókkal energiatakarékosabbá próbáljuk tenni a működést – mondta el [namelink name="Sipos Ibolya"] igazgató. – A tornatermi öltözőket is mindenképpen fel akarjuk újítani, mert a beszakadt ajtók, rozsdás csapok és töredezett csempék méltatlanok a megszépült környezethez. A lépcsőházi nyílászárókat is kicserélik, hiszen amellett, hogy nem túl esztétikusak, még csak nem is nyithatók.

Komoly feltételei voltak egyébként annak, hogy a pénz maradékát, amit az iskola megnyert, fel is használhassa. Építési szakértő és különböző szakhatóságok győződtek meg ezeknek a felújításoknak a jogosságáról, végül azonban leginkább az az érv döntött: a megszépült épületen ne maradjanak szégyenfoltok. A munkálatokat azonban november végéig be kell fejezni – ekkor jár le a kétéves pályázat határideje. Október elején tehát mindenképpen hozzáfognak, de ez a tanítást nem zavarja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!