Szeged és környéke

2011.12.29. 14:32

Megyei intézmények államosítása - a közgyűlés véleménye irreleváns

Utolsó közgyűlésést tartja a Csongrád megyei önkormányzat idén, és ez lesz az utolsó ülésük valódi önkormányzatként is.

Gonda Zsuzsanna

A Jobbik kidobná Szabó Bálintot

17.22: A közgyűlésenek vége, a Jobbik képviselői a folyosón elmondják: nem csak egy bukott politikus volt a teremben, szerintük az ex-szocialista Szabó Bálint is az. Felháborítónak tartják, hogy megjelent, hogy szót kért, és kijelentik: legközelebb fizikai erővel fogják eltávolítani a közgyűlésről.
Szerintük a megyei MSZP-s képviselőknek színt kell vallani, hogy közösséget vállalnak-e Szabóval.

A DK örül, hogy nem volt meg a többség

A Demokratikus Koalíció Szegedi Szervezete a közgyűlés után közleményt adott ki. Ebben többek között örömüket fejezik ki, hogy nem volt meg a többség a jövő évi költségvetési koncepcióhoz, vagyis "a képviselők egyelőre nem támogatták kellő számban, hogy feladat- és hatáskör nélküli bábtestületként 65 millió forint közpénzt vegyenek fel a képviselők és a tisztségviselők éves szinten a semmiért."
Kovalcsik Andrea búcsúzik

17.05: A hódmezővásárhelyi tüdőgondozó átadása Hódmezővásárhely önkormányzatának című előterjesztés az utolsó, ezt  megszavazzák. A közgyűlés végén [namelink name="Kovalcsik Andrea"] leköszönő főjegyző mond búcsúbeszédet. Pezsgőznek.

Pár dolgot még

17.01: Pár dolgot még elmondanánk a végén a Lacival (mármint Toroczkaival - a szerk.) -  fordul a sajtóhoz Tóth Péter.

A DK benézte a közmeghallgatást

16.58:
Szabó Bálint, a DK szóvivője kér szót, de nem kap, mert már vége a közmeghallgatásnak. Amin egyébként senki nem kért szót.

 

22 marad?

Lapunk információi szerint az átadás átvétel után a személyi állomány jelentősen csökken, úgy tudjuk, hogy 22 fő maradhat a jelenlegi 87-ből a megyénél.
Zakar Péter: ezt most tényleg nekem kell megcsinálnom? 

16.56: A képviselők a jövő évi munkatervről döntenek, Magyar Anna szerint valóban nehéz volt összeállítani, és valószínűleg változtatni kell majd év közben. Az előterjesztésből kiderül, hogy a külügyi feldatok ellátására Zakar Péter van kijelöleve. A megyei közgyűlés alelnöke érdeklődik, hogy ez valóban így van-e, mert korábban ez nem az ő feladata volt. De megcsinálja, ha kell. Nem kell, Magyar Anna magára vállalja.

Mert Ópusztaszer akkor is hazavár

16.51: [namelink name="Tokovics Tamás"] ügyvezető beszámol a képviselőknek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkról. Nincs kérdés, elfogadják a beszámolót.
- Mindig nagy szeretettel várjuk a megye képviselőit függetlenül attól, hová fogunk tartozni - jelenti ki Tokovics Tamás.

Minek maradnak megyei önkormányzatok?

16.31:
A képviselők nem szavazták meg a 2011-es költségvetés módosítását. Most a 2012-es költségvetési koncepciót tárgyalják, ez lenne a közmeghallgatás témája.
-  Minek maradnak megyei önkormányzatok? Amennyire látom, a következő fél évben semmilyen feladata nem lesz a megyei önkormányzatnak - mondja [namelink name="Bedő Tamás"] (MSZP). Tóth Péter  szerint fölösleges ragaszkodni a megyének a DKMT Nonprofit Közhasznú Kft.-ben való tulajdonrészhez. A kft. költségvetése nagyobb, mint a megyéé lesz, ráadásul a haáron túli társszervek is államiak.

A minősített többség végül nincs meg, a költségvetési koncepciót tehát nem szavazzák meg a képviselők.

Szirbik Imre Kossuthot idéz, vagy Deákot

16.19
: [namelink name="Szirbik Imre"] (MSZP) szerint elfogadhatatlan, hogy az érvényes vagyonrendelettel rendelkező megye nem mondhat véleményt sem a saját vagyonáról." Még azt sem teheti meg a megye, hogy azt mondjuk: nem önként adjuk, elvették tőlünk"- fogalmazott. A képviselő Kossuth Lajost idézte: amiről a nemzet önként mond le, az sosem lesz újra az övé.
(Az idézet valójában Deák Ferenctől származik, és így szól: Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse újra visszaadhatják. De amiről a nemzet, félve a szenvedésektől, önként lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz és kétséges. - a szerk.)

Magyar Anna értelmezésében egyébként a megállapodás nem elvesz, hanem visszaad. 

16.09: Zárt üléssel folytatják, a Feszty Körkép Alapítvány felügyelő bizottsági tagjáról döntenek. 

Irreleváns a megyei közgyűlés véleménye az átadás-átvételről

16.03
: Magyar Anna ismerteti, hogy [namelink name="Szabó Erika"] államtitkár levélben közölte: a kormányhivatal és a megyei önkormányzat közötti megállapodás nem igényel közgyűlési döntést. Ezért ezt a napirendi pontot vegyük le a napirendről - mondja Magyar Anna. Toroczkai László: hazaárulással ér fe,l ami történik! [namelink name="Piri József"] (MSZP): nem volt még napirendről szavazás, így értelmetlen valamit levenni a napirendről. Még.
Végül e nélkül a pont nélkül szavazzák meg a napirendet.

Díjeső

15.48:
Díjízással kezdődik a közgyűlés, a Csongrád Megyéért Emlékérmeket adják át, többek között nekik. Átadják még a Csongrád Megye Közművelődéséért Díjat és a Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmeket. Az elnöki dicséretek kiosztása következik.

A Jobbik és a DK szimpatizánsainak is van mondanivalója

15.23:
Közmeghallgatást is tart a testület, a Jobbik és a a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai már készülnek.

Később kezdenek a pénzügyi bizottság miatt

15.22: Magyar Anna bejelentette, hogy a pénzügyi bizottság még ülésezik, ezért nem tudják elkezdeni a 15 órára összehívott közgyűlés ülését. Úgy tudjuk, a bizottság eredetileg fél 2-től ülésezett volna.

Már megint rosszabbul élünk mint négy éve

15.10
: A Demokratikus Koalíció szegedi csoportja is sajtótájékoztatót tartott a közgyűlés előtt. [namelink name="Orosz Gábor"] azt mondta, 2011 az európai önkéntesség éve volt, Magyarországon viszont az önkényesség éve. Hatványozottabban igaz, hogy rosszabbul élünk mint 4 éve - fogalmazott. [namelink name="Szabó Bálint"] szerint [namelink name="Magyar Anna"], a közgyűlés elnöke bukott politikus.

A Jobbik levette a megye zászlóját a megyeházáról

14.50: [namelink name="Toroczkai László"] (Jobbik) megyei önkormányzati képviselő "tériszonyát leküzdve" létrára mászott, és levette a megye zászlóját a megyeháza épületéről. Helyére fekete zászlót tett. Elmondta: fogalma sincs, mit fog csinálni januártól a megyei közgyűlés.
[namelink name="Tóth Péter"] (Jobbik) közölte: zárt ülésen döntenek majd a képviselők az átadás-átvételről, ám ők ebben nem kívánnak részt venni, kijönnek a zárt ülésről.

Döntenek a megyei önkormányzat és a kormányhivatal közötti átadás-átvételről. Kiderül, hogy mit visz az állam, és mi marad a megyénél. Az előterjesztések között titkos mellékletben van leírva, hány embert bocsátanak el.

A közgyűlés ülése előtt egyszerre, egy helyen, de nem együtt a Jobbik és a Demokratikus Koalíció Szegedi Szervezete is sajtótájékoztatót tart.

A közgyűlés 15 órakor kezdődik, az eseményt a delmagyar.hu a helyszínről tudósítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!