Szeged és környéke

2013.01.25. 19:37

Gyüdi Sándor mellett a Szegedi Nemzeti Színház társulata

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház dolgozóinak többsége Gyüdi Sándort támogatja – a teátrumban megtartott zárt meghallgatás után a szakmai „zsűri" favoritja, Vasvári Csaba kapta a legkevesebb szavazatot a társulattól. Az önkormányzat kulturális bizottsága hétfőn hallgatja meg az öt színigazgató-jelöltet.

Munkatársunktól

A 9 fős szakmai „zsűri" a Székesfehérvárott megbukott színidirektort, [namelink name="Vasvári Csaba"] színművészt találta a legalkalmasabbnak a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára pályázó jelöltek közül. Ezen nem lepődött meg az, aki ismerte a grémium összetételét, hiszen [namelink name="Vidnyánszky Attila"] is támogató nyilatkozatot adott a színésznek, és a Nemzeti Színház kinevezett igazgatója elnökletével működő Színházművészeti Bizottság – amelynek Vasvári is tagja – négy főt is delegált a „zsűribe". Vidnyánszky emberének tartják az EMMI miniszterének delegáltját, Révész Máriát, a Fidesz pécsi szervezetének elnökét is, akit tavaly a beregszászi színházalapító javaslatára neveztek ki a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. élére.

Fénymásolatban és digitális formában is terjed a városban a Magyar Narancs Vasváriról szóló, A kivert Póni című 2011-es cikke, amely a menesztett direktor székesfehérvári ténykedését elemzi. Az írás szerint Vasvári igazgatásának bő két és fél éve alatt 46 munkatárs hagyta el a színházat, beleértve a műszaki dolgozókat, a színészeket, elment a 12 tagú tánckar, leépítették a technikai csapatot is. Míg 2006-ban még 115 ezer jegyet váltottak a fehérvári színházban, Vasvári alatt 2009-ben 87 ezret, 2010-ben pedig már csak 54 ezret. Ezek az információk sokkolták a szegedi színház dolgozóit; ez is közrejátszhatott abban, hogy a pályázók január 18-i zárt körű meghallgatását követő voksoláson Vasvári utolsó lett, alig kapott néhány szavazatot a társulattól.

Plágiumvád

[namelink name="Balikó Tamás"] elérhetővé tett pályázata körül vihar kerekedett, mert egyes bekezdései a műszaki kérdésekről egyezéseket mutatnak a Rázga Miklós által 2010-ben a pécsi színház vezetésére benyújtott pályázat tartalmával. „Valóban szerepelnek azonos mondatok a pályázatunkban, de ez nem szándékosan történt így. A pályázatomat közösen írtam az esetleges leendő kollégákkal, alkotókkal. Ami a dolgozat műszaki részét illeti, a kidolgozására Várkonyi Miklóst, a Szegedi Szabadtéri Játékok műszaki igazgatóját kértem fel. Miklós 2010-ben segédkezett egy kollégájának [namelink name="Rázga Miklós"] pályázatának megírásában, és néhány bevezető sort a nekem szánt anyagban felejtett. Mint azt nyilatkozta, vállalja a hibáért a felelősséget" – nyilatkozta Balikó Tamás.

A meghallgatást a színház közalkalmazotti tanácsának vezetője, [namelink name="Stefanik Sándor"] főügyelő szervezte, aki lapunk megkeresésére tegnap azt mondta: azért hívta össze kollégáit, hogy megismerje a véleményüket, hiszen az intézmény dolgozóit kellett képviselnie a szakmai „zsűriben". A főügyelő szerint ahogy a meghallgatás sem volt nyilvános, a voksolás eredménye sem publikus, ezért nem is adhat róla tájékoztatást. Más forrásokból úgy értesültünk: a színház dolgozóinak többsége kíváncsi volt a pályázók elképzeléseire, de a meghallgatás után csak 109-en szavaztak, mert sokan úgy vélték: a társulat véleménye úgysem számít soha, mindig a fejük fölött, nélkülük dönt a politika. Az mindenesetre tény: a jelenlegi főigazgató, [namelink name="Gyüdi Sándor"] kapta toronymagasan a legtöbb voksot; körülbelül feleannyian szavaztak Balikó Tamásra, tíz százalékot sem ért el [namelink name="Juronics Tamás"] és [namelink name="Szolnoki Tibor"]. A teátrum több meghatározó művészével, munkatársával is beszéltünk, mindannyian – még azok is, akik szerint sokkal karakteresebb színházat kellene csinálni – amellett érveltek: Gyüdinek kellene bizalmat szavazni a folytatásra. Olyan konzervatív értékrendű kulcsembernek tartják, aki nemcsak a három tagozatot, hanem Szeged egész kulturális életét képes összefogni, mindenkivel megtalálja a hangot, és garancia a sokszínűség megőrzésére.

Az önkormányzat kulturális bizottsága hétfőn hallgatja meg az öt színigazgató-jelöltet, majd javaslatot tesz a képviselő-testületnek. A város költségvetéséről is döntő február végi közgyűlés nevezi ki öt évre az új főigazgatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!