Szeged és környéke

2013.02.05. 11:52

Már menetel az alföldi éhségmenet

Szeged – Elindult az éhségmenet Szegedről Budapestre. A tiltakozókhoz csatlakozott Ujhelyi István parlamenti képviselő, az Országgyűlés szocialista alelnöke.

Horváth Attila-Segesvári Csaba-Szabó C. Szilárd

Az alföldi éhségmenet résztvevői és a velük rokonszenvezők, főként nyugdíjasok délelőtt a Széchenyi téren gyülekeztek. [namelink name="Líbor Sándor"] is útra készen állt. – Reggel négykor keltem, ötkor indultam Hódmezővásárhelyről gyalog és stoppal. Hat óra óta Szegeden mászkálok – mondta a 40 esztendős férfi, aki elmondása szerint két éve munkanélküli. Azóta alkalmi munkákból él a vásárhelyi szobafestő. – 2010-ben a Zöld Baloldalnak plakátoltam és gyűjtöttem szórólapot Vásárhelyen. Onnantól tart a vesszőfutásom – fogalmazott [namelink name="Líbor Sándor"], aki elmondása szerint azt szeretné üzenni a menetelésével a vásárhelyieknek, hogy ne fotelforradalmárok legyenek, ne csak a televízió előtt szidják a kormányt és intézkedéseit, hanem menjenek fel február 11-ére Budapestre. A tiltakozók ekkorra, a parlament tavaszi nyitóülésére érkeznek meg a fővárosba.

Már menetel az alföldi éhségmenet. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– Bár azt mondta az orvosom, hogy jót tesz a séta, nem vállalom a 174 kilométeres gyaloglást, mert az nekem nagyon sok – mondta [namelink name="Simicz József"] volt deszki polgármester, aki szolidáris a tiltakozókkal.

Az alföldi éhségmenet helyi szervezője, [namelink name="Hegyeshalmi Tibor"] az induláskor elmondta: akciójukkal elsősorban a lakosságot nyomasztó problémákra, a hatalmas rezsiköltségre, az embereket gúzsba kötő hitelekre és a kevés munkalehetőség szeretnék felhívni a figyelmet. Hangsúlyozta: legfontosabb követelésük, hogy a kormány állítsa vissza a közmunkásoknak járó nettó bér összegét a korábbi, 60 ezer 200 forintos szintre. Ez most 47 ezer forint. Arra a kérdésre, mi történik, ha nem teljesül a követelésük, azt válaszolta: akkor további lépéseket tesznek. Azt nem árulta el, hogy mik ezek a lépések. Hegyeshalmi elmondta, hogy az éjszakákat tornatermekben, művelődési házakban töltik.

A főként közmunkásokból és nyugdíjasokból álló menet tíz órakor indult el a Széchenyi térről. Ma a 25 kilométerre fekvő Balástyáig gyalogoltak. Mivel Balástyán nem kaptak szállást Hegyeshalmi Tibor elmondása szerint, buszra ültek, és a Postakocsi kempingben szálltak meg.

[namelink name="Ujhelyi István"] parlamenti képviselő, az Országgyűlés szocialista alelnöke Szeged határában csatlakozott az éhségmenethez. A politikus lapunknak elmondta: azért nem a Széchenyi térről indult, mert ott nagy volt a médiafelhajtás, s ő azt szeretné, ha nem róla, hanem a menetről és a tiltakozás céljáról szólnának a hírek.

* * *

B. Nagy László: Rágalomplakát után kampánymenet – tettek helyett uszítanak a szocialisták

„Megdöbbentő, hogy a szocialisták sem a pénzt, sem a legrászorultabbakat nem sajnálják saját politikai céljaik eléréséhez. Miután mintegy 20 millió forintot költöttek óriásplakátra, hogy a kormány politikusait lejárassák, most a leghátrányosabb helyzetben élőket használják fel.

Az MSZP kormány szociális érzékenysége abban merült ki, hogy ellehetetlenült azoknak a helyzete, akiknek most a közfoglalkoztatás becsületes, tisztességes munkalehetőséget ad. Őket fosztanák meg a munkától, bértől cserébe egy kis népszerűségi index növekedésért.
Álságos és megalázó, ahogyan toborozzák és felhasználják ezeket az embereket. Arról ugyanis hallgatnak, hogy csökkenteni akarják a minimálbért 32 ezer forinttal. Ha rajtuk múlna, akkor bizony ugyanennyivel, azaz harmadára csökkenne a közfoglalkoztatási bér is.
A közmunka az éveken áttartó munkanélküliség helyett, az álláskeresés idejére ad lehetőséget azoknak a hátrányos helyzetű munkavállalóknak, akiknek e nélkül kevés esélyük lenne az elhelyezkedésre.

Vidéken a munkának még ma is értéke és becsülete van. Az itt élők nem kérnek a hangulatkeltésből, mert tudják, hogy a megélhetéshez nyugalom és értékteremtő munka kell. Azok közül a Csongrád megyei emberek közül, akiket korábban a szocialisták az út szélén, segélyen tengődni hagytak, csak az elmúlt évben 11 ezer embernek tudtunk munkát adni.

Ez a kormány nem hisz abban, hogy több százezer segélyen élő emberrel az ország 'valaha is kimászna a szocialisták által ásott gödörből'. Abban hiszünk, hogy a segély helyetti munkára van szükség.

A szocialisták 'éhségmenet' szervezésre és támogatásra, valamit a lejárató-kampányra fordított millióit olyan célokra is használhatnák, amely az ország érdekeit szolgálja. Befizethetnék ezt az összeget, például az adósságalapba, ezzel némi közösséget vállalhatnának azokkal az állampolgárokkal, akik most helyettük oldják meg – nem kis áldozatot vállalva –, az általuk okozott gondokat. "



Korábban írtuk:
Elindult Szegedről is a fővárosba az éhségmenet. Videó a Széchenyi térről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!