Szeged és környéke

2013.04.23. 23:46

Miklós Péter: Miért baj, ha nem költöm el a tartalékot?

Szeged - A korábbinak a 14-szeresébe került a reklám, 67 százalékkal többet költöttek üzemanyagra – egyebek mellett ezzel bírálta a polgármester a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. vezetőjét. Miklós Péter prémiuma a pénteki közgyűléstől függ.

Dombai Tünde

A legutóbbi közgyűlés elfogadta, de [namelink name="Botka László"] polgármester nem írta alá a városi cégek közül a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. igazgatójának 2012-es prémiumértékelését és az idei prémiumkiírását sem, mert az indoklás szerint az önkormányzati érdeket sért. – A 2012-es prémiumfeltételek nem különböztek a korábbi évekétől; tavaly az anyagi jellegű ráfordításokból kellett faragni, előtte a személyi költségekből – fejtette ki a tavalyi évről [namelink name="Miklós Péter"] ügyvezető igazgató. – A kötelező feladataink mellett megtartott vállalkozási tevékenységünk is nyereséges, szemben elődöm időszakával, amikor 2 év alatt 28 milliós veszteséget sikerült produkálnia. És ezt Botka László javaslatára az MSZP-s többségű közgyűlés prémiummal honorálta. Jelenleg a bevételünk 88 százaléka városi támogatás, mégsem abból vállalkozunk. Bár erről nem vagyunk kötelesek elszámolni, kimutatást készítettünk: tavaly 60 milliós bevétellel több mint 2 milliós nyereséget értünk el. Bírálnak bennünket, amiért rendezvényeket támogatunk. Más cégekhez hasonlóan 2011-ben nagyjából 800 ezer forintot költöttünk olyan városrészi, nem politikai programokra, mint a szőregi rózsafesztivál és a tápai falunap, de idén erre is csak a fele pénz futja.

Miklós Péter prémiuma a közgyűléstől függ. Fotó: Karnok Csaba

Miklós Péter prémiuma a közgyűléstől függ. Fotó: Karnok Csaba
A SZINT két év alatt a korábbinál 14-szer többet, 5 milliót költött reklámra. Az igazgató ezt azzal indokolja, hogy tudatosítani akarták a városban és környékén: a cég létezik, és lakástisztítástól az építkezés utáni takarításig mindent vállal. Ennek is köszönhető, hogy 2009–
2010-hez képest mínusz 28 millióról 2011–12-ben plusz 3 millióra sikerült javítani a vállalkozási üzletág eredményességét. Az üzemanyagköltség két év alatt 67 százalékkal ugrott meg, a cégvezető magyarázata szerint azért, mert az árak két év alatt 43 százalékkal nőttek, illetve a vidéki megrendeléseknek is csak gépkocsival tudnak eleget tenni. A bírálatra, miszerint parkoltatják a pénzt a számlájukon és értékpapírokban, Miklós Péter úgy reagált: nem érti, miért baj, ha nem költik el a tartalékukat. Hozzáférhető a pénz, a közgyűlés elvonhatja, ha úgy látja jónak, de addig is többmilliós kamatot fial.

A tavalyi prémiumértékelés kapcsán elhangzott: a cégvezető megfelelt az elvárásoknak. Nem utólag állapítottak meg feltételeket, hanem a márciusi első felügyelő bizottsági ülésen. Nem is ezek elérése volt az elsődleges célja, hanem hogy a cég költséghatékonyan gazdálkodjon, és stabilizálja a dolgozói létszámot. Mivel a januári államosítás után az általános iskolák és szakképző intézmények takarítását a Klebelsberg-központ rendeli meg tőlük a közbeszerzési eljárás végéig, 86 szegedi állását sikerült megőrizniük. Az iskolák kiszervezése és egyéb takarékossági intézkedések miatt idén jóval kevesebb, a tavalyi 630 millióhoz képest csak 480 milliós városi támogatásból gazdálkodik a társaság. Ezzel a 2006-os támogatási szint alá csúsztak, miközben a bérek és járulékok közel az akkori duplájára emelkedtek. Idén a kötelező minimálbér-emelést betartják, más bérrendezésre nincs lehetőségük. 350 állandó dolgozójuk mellett kétszer három hónapig 50-50 fő közfoglalkoztatottat is felvesznek, a költségét 75 százalékban a munkaügyi központ támogatja.

Összességében az évtized legjobb éve a SZINT-nél a 2011-es volt, a tavalyi valamivel szerényebben alakult 18 milliós nyereséggel. Idén az elvonások és a válsághangulat miatt még kevesebb nyereség várható a 77 milliós bevétel mellett. Idei prémiumfeladat az árbevétel- és az üzletieredmény-növelés, valamint hogy atkátlanítják az iskolák szőnyegeit és székeit. A tavalyi bruttó 3 milliós prémiumról és az idei feltételekről a pénteki rendkívüli közgyűlés mondja ki az utolsó szót.

Szőnyegtakarításból vizsgázott az igazgató. Tavaly tavasszal Miklós Péter – noha ezt semmilyen jogszabály nem írja elő – letette a tisztítástechnológiai szakmunkásvizsgát, így a diplomái mellé megszerezte az egyetlen szóba jöhető szakképesítést. Száradó habos szőnyegtakarításból teljesítette a gyakorlati vizsgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!