Szeged és környéke

2013.08.11. 21:43

Profi rejtvényfejtők csatáztak Szegeden

Szeged - Negyven éve rendeznek rejtvényfejtő versenyeket Magyarországon. A vasárnapi szegedi egyéni megmérettetésen több tucatnyian vettek részt az ország minden tájáról.

Kiss Gábor Gergő

A rejtvényfejtők egyéni versenyének szegedi fordulóját rendezték vasárnap délelőtt a Károlyi Mihály Kollégiumban. – A Rejtvényfejtők Országos Egyesületének hatszáz tagja van, az ország minden pontján rendezünk idén egyéni és csapatversenyeket is. A versenyzők követik a helyszíneket, a mai szegedi megmérettetésre jöttek Szolnokról, Budapestről és Győrből is – mondta [namelink name="Zsiros János"] szervező.

Magyarországon régóta népszerű a versenyszerű rejtvényfejtés, tavaly ünnepelték Balassagyarmaton az első ilyen bajnokság megrendezésének negyvenedik évfordulóját. Az egyéni versenyzők mindig két rejtvényt kapnak, amelyek megfejtésére maximálisan két órájuk van. Csak ceruzát és radírt lehet használni. Négy kategóriát különböztetnek meg: kezdő, haladó, mesterjelölt és mester. A korábbi versenyeken elért pontszámok döntenek arról, hogy az aktuális versenyen ki melyikben indul. A kezdő kategóriában poénvadászat és szókereső a feladvány, a mestereknek pedig a legnehezebb, kevert olasz rejtvények – magyarázta a szervező.

Négy kategóriában küzdenek meg egymással – Magyarországon már negyven éve. Fotó: Karnok Csaba

Négy kategóriában küzdenek meg egymással – Magyarországon már negyven éve.
Fotó: Karnok Csaba

[namelink name="Mucsi Sándor"] harmadmagával Szolnokról érkezett kocsival Szegedre. – Katonakoromban, 1966-ban fejtettem meg életem első rejtvényét. Akkor még csak a Füles létezett, az egyik katonatársam múlatta vele az időt. Időm nekem is volt, unatkoztam, érdekelt, amit csinál, így én is kipróbáltam. Azóta egyfolytában fejtek, négy- öt éve már csak az olasz módra készített rejtvények érdekelnek. Versenyekre 2008 óta járok, jelenleg a mesterjelölt kategóriában indulok. A siker titka: a verseny előtt inni kell egy adag kávét – mondta a nyugdíjas.

A verseny végén kategóriánként az első hat helyezett oklevelet kapott, míg a kategóriagyőztesek díszes serlegekkel gazdagodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!