Szeged és környéke

2014.01.27. 22:37

Lelassult a közlekedés a hó miatt

Szeged - Komoly fennakadást eddig nem okozott Csongrád megyében a hó, a napokban további néhány centiméternyire számíthatunk. Az illetékesek azt mondják: mindent megtesznek a síkosságmentesítésért, de irreális elvárásokat nem tudnak teljesíteni.

Arany T. János

Szegeden 3 szolgáltató cég kötelessége az utak, járdák tisztán tartása. Az állami közutak – a nagykörút és az összes sugárút – takarítása a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata. A villamosmegállók és fizetőparkolók síkosságmentesítése a Szegedi Közlekedési Kft., az ingatlanokhoz kapcsolódó járdák takarítása pedig a tulajdonos vagy a bérlő kötelessége. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a vonatkozó közgyűlési rendelet alapján végzi a síkosságmentesítést: elsőbbséget élveznek 240 kilométer hosszan a tömegközlekedési utak.

Több biciklis, aki nem hobbiból, hanem kényszerből közlekedik hóban-fagyban is két keréken, panaszkodott a kerékpárutak állapota miatt. – A Vásárhelyi Pál úton az út szélére, pont a kerékpárútra túrták a havat – panaszolta egy fiatalember.

Lelassult a közlekedés a hó miatt. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– Tudomásul kell venni, hogy tél van, az útviszonyok is téliek, és ehhez kell a kerékpárosoknak is alkalmazkodniuk. A vonatkozó rendeletek szerint a tömegközlekedési járművek útvonalainak van elsőbbsége a hóeltakarításban, valamint a buszmegállóknak és a gyalogátkelőknek. 75 kilométer fekete, felülettiszta kerékpárutat garantálni a hóesés másnapján technológiai és anyagi képtelenség a jelenlegi viszonyaink szerint – mondta [namelink name="Bakacsi Zoltán"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetője. – A intézmények, bérlők, tulajdonosok gyakran elfelejtik, hogy az ő kötelességük a hozzájuk tartozó járdaszakasz tisztítása ingatlanjaik előtt – tette hozzá.

 Csak szállingózni fog

– Gyenge havazásra, csak egy-két centiméternyi hóra számíthatunk szerdáig. Újabb nagy mennyiségű hó nem várható. A nappali hőmérséklet kedden elérheti a nulla fokot, majd a hét vége felé fagypont fölé emelkedik, és olvadásnak indul a hó – mondta Gyuris Ferenc, a Szegedi Meteorológiai Állomás munkatársa.

– Hétfőn a kora reggeli órákban összesen 164 munkagépünk dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, de a kijuttatott só 0 fok alatt kevésbé tudja kifejteni olvasztó hatását, így Szentes térségében jeges, Makó környékén jégbordás szakaszokra kell számítaniuk a közlekedőknek. A havazás nyomán a mellékutakon még téliesebbek az útviszonyok a dél-alföldi mellékutak egy részén. A gyorsforgalmi és főutak többsége jól járható – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője hozzátette, arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

[namelink name="Fejes Miklós"], a Tisza Volán Zrt. forgalomszervezési osztályának vezetője elmondta, a helyközi járatok esetében előfordultak kisebb, 5-10 perces késések, a Dunántúlra tartó buszok közül viszont a soproni járat két órát késett, a Zalaegerszegre tartó pedig a rossz látási viszonyok miatt egy másik, az út szélén veszteglő autóbusznak ütközött, így a péntek esti fél tízes érkezés helyett csak szombat hajnali két órára ért érkezett meg a célállomásra. A balesetben senki sem sérült meg.

Lelassultak a járművek, de komolyabb fennakadás nem volt a szegedi troli- és villamosforgalomban sem. Többen kifogásolták viszont, hogy nem takarították el a havat a fizető-parkolóhelyekről. – A baj az, hogy ez nem hóeltakarítás, hanem hóeltolás. Két irányból, a járdákról és az utakról is a parkolókra tolják a havat. Mi ezzel nem tudunk mit kezdeni. Az irreális elvárás, hogy elszállítsuk ezt a hómennyiséget. Ez fizikailag lehetetlen – tájékoztatott [namelink name="Tóth István Tibor"], a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója.

A megváltozott útviszonyok miatt nem jutott több baleset a rendőrség tudomására, mint egy átlagos napon – mondta [namelink name="Szenti Szabolcs"] rendőr százados, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Nagy a forgalom a traumatológián

A szegedi traumatológiai klinikán megnőtt a betegszám a hétvégi havazás óta: közel háromszor annyi a műtét, mint más napokon. Súlyos autóbalesetes sérülteket és banális töréseket látnak el ezekben a napokban legtöbbször. A „sláger" a csukló- és a bokatörés.

Finoman ringassuk

– A mellékutak vannak a legrosszabb állapotban, a legtöbb egyenrangú útkereszteződés pedig pont itt található. Nem kell annyira nyomni a gázt, csak elpörög a kerék, de az autó nem mozdul – kezdte Krisztin Tamás. A szegedi fiatalember több mint egy évtizede taxizik. A Tempó Taxi munkatársa szerint a fékút ilyenkor a normálisnak legalább a háromszorosára nő. A fékezést időben kell elkezdeni a havas, csúszós úton. Ha elakadunk: finoman „ringassuk" az autót előre-hátra, amíg a lendület ki nem szabadít a havas mélyedés fogságából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!