Szeged és környéke

2014.03.03. 22:12

Három kérdés Iványi Gábor lelkészhez

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Iványi Gábort, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) lelkész elnökét kérdeztük a Wesley-iskola avatóünnepségén.

Dombai Tünde

– [namelink name="Balog Zoltán"] emberierőforrás-miniszter (korábbi kollégája a Wesley-főiskolán) szakértőt kért fel, aki rendben találta a MET működését, mégsem sikerült megszavazni a parlamentnek, hogy bevett egyház lehessen. Mi történik most?

– Végig titokban zajlott a vizsgálat, ami emiatt törvénytelen, úgyhogy mi megkifogásoltuk. Ez az eljárás is hónapokat csúszott, mi azt vélelmezzük, hogy a parlament feloszlatásáig húzták vele az időt. Folytatjuk a küzdelmet a strasbourgi bíróság előtt is, amely hamarosan dönt. Meggyőződésünk, hogy a Velencei Bizottsággal és a magyar Alkotmánybírósággal összhangban azt fogja kimondani, hogy az egyházi jogállásunk visszamenőleges elvétele és a meghurcolásunk törvénytelen volt. Az Alkotmánybíróság döntése nyomán kértük a minisztert, hogy jegyezzen be minket 2012. január 1-jétől, ő ezt elmulasztotta, mi pert indítottunk és megnyertük. A késlekedés szociális és oktatási hálózatunknak jelentős anyagi hátrányt okoz.

– Szolidaritást vállaltak a Mazsihisszel a holokauszt- emlékév bojkottja kapcsán, és önálló közleményben kérték jóérzésű honfitársaikat, hogy maradjanak távol a történelemhamisító rendezvényektől. Szinte egyedül maradtak ezzel a kiállással.

Iványi Gábor. Fotó: DM/DV

Iványi Gábor. Fotó: DM/DV
– A magyar történelem egyik legszörnyűbb tragédiája óta a legnagyobb nemzeti temetőnk Auschwitz, ahol közel félmillió honfitársunk nyugszik. Hogy Magyarországon a németek a zsidókkal ezt tették – hamis beállítás, hiszen a magyar parlament, a hivatalok, rendőrség, csendőrség túlteljesítő, szervilis hozzáállása és aktív részvétele játszott szerepet. Rablógyilkosság történt. A történelemhamisítás visszaüt a nép gondolkodásmódjára, nem terem semmilyen jó gyümölcsöt sem erkölcsi, sem gazdasági téren. Azt különösen fájlalom, hogy az ilyen ügyekben különösen kompetens egyházi tényezők nem szólalnak meg. Ez félelem. Ha kockáztatni kell, akkor inkább az igazság érdekében kockáztassunk.

– Az anyagi problémák ellenére Szegeden iskolaépületet vásároltak. Ez, még ha 5 éves részletre is fizetik ki, hosszú távú gondolkodást követel.

– Mi nem azt nézzük, hogy a pillanatnyi hatalom mit gondol a szegény gyerekek tanulásáról, hogy miként teszi szinte elérhetetlenné a diploma megszerzését. Nem az adottságokra figyelünk, a gyerekeknek van egy elképzelésük a boldogságról, mi meg ebben segítünk nekik. Való igaz, hogy a hatalom elvéve a pénzünket értelmetlen stadionokat teremt, amik torzói lesznek ennek a kornak, de ami nekünk kell, hiszem, hogy meg fog adatni. Hónapról hónapra átéljük annak izgalmát, hogyan fizetjük ki az oktatási és szociális hálózatunkban dolgozó 800 ember fizetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!