Szeged és környéke

2014.10.28. 20:02

Életveszélyessé vált, bezárják a zsinagógát

Szeged - November 15-én bezárják a szegedi zsinagógát, életveszélyessé vált a 111 éves épület tetőszerkezete. A kormány ígérete szerint 2015-ben lesz pénz a részleges felújításra.

Segesvári Csaba

– A vakolat hullik, a tetőszerkezet annyira rossz állapotban van, hogy bármikor leszakadhat. Ez életveszélyes, ezt a kockázatot nem tudjuk vállalni. Úgy döntöttünk, november 15-ével bezárjuk a zsinagógát– mondta tegnap Markovics Zsolt főrabbi. A bezárás várható volt: szeptember elején Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke már jelezte lapunknak, fennáll a veszélye a zsinagóga bezárásának. Mint korábban írtuk, a Zsidó Közösségi Kerekasztalon Lázár János és Balog Zoltán miniszter is ígérte, igyekeznek megoldást találni a szegedi rekonstrukció támogatására.

A Magyar Közlönyben később megjelent, hogy a kormány kiemelt projektként kezeli 2015-ben a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását, az Alma utcai szeretetotthon rekonstrukcióját, a szegedi zsinagóga tetőcseréjét és a miskolci zsinagóga felújítását.

Lakat kerül a szegedi zsinagóga kapujára. Nem tudni, mikor nyithat ki újra. Fotó: Segesvári Csaba

Lakat kerül a szegedi zsinagóga kapujára. Nem tudni, mikor nyithat ki újra.
Fotó: Segesvári Csaba

– Egyéb hivatalos értesítést, megkeresést nem kaptunk, nem tudjuk, hol tartanak az előkészületek, mikorra várható az épület tetőcseréje – mondta a főrabbi. Markovics Zsolt arról is beszélt, a tél további kockázatokat hoz, az elmúlt években visszatérő probléma volt, hogy csapadékos időben az épület beázik. – Fájdalmas döntés. A zsinagóga az elmúlt 111 évben – leszámítva a holokauszt időszakát – mindig nyitva volt. Most nem tudunk mást tenni, bezárunk – mondta a főrabbi.

Az 1900–1902 között, Baumhorn Lipót tervei alapján épült szegedi új zsinagóga Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája. Legszebb része a kupolabelső, amely a világot szimbolizálja. A templom másik ékessége az oltárfal, amelyen a második jeruzsálemi Szentély hatása érezhető, szerkezetileg modenai beosztást mutat.

A folyamatos beázások miatt – ahogy azt megírtuk – a tető gerendázatának korhadása, az alászigetelés és a homlokzat nagyfokú pergése a legnagyobb gond.

[namelink name="Markovics Zsolt"] megismételte: a zsinagóga teljes felújítása közel 2 milliárd forintba kerül, a közvetlen életveszélyt megszüntető tetőcsere 3-400 millió forintot igényel. Az épület legalább fél évig nem nyit ki, mivel a felújítás még el sem kezdődött, annak végét lehetetlen megtippelni. Az idei őszi zsidó kulturális fesztivál hátralévő programjait nem érinti az intézkedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!