Szeged és környéke

2015.04.27. 21:15

Feketében dolgoztak az ápolók, hamarosan az utcára mennek

Csongrád megye - Feketében dolgoztak az elmúlt két hétvégén az ápolók - így hívták fel a figyelmet az egészségügy gyászos helyzetére. Két hét múlva évtizedek óta nem látott összefogással vonulnak utcára, hátha így meghallgatásra találnak követeléseik.

Timár Kriszta

 Makón 15-en csatlakoztak

A hétvégén az épp dolgozók közül 15-en csatlakoztak az ápolók országos akciójához a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói kórházában – erősítette meg értesülésünket [namelink name="Szilágyiné Gál Eszter"], a szakdolgozói kamara makói elnöke. Például az intenzív, a sürgősségi és a belgyógyászati osztályon dolgozó ápolók, és velük szolidaritást vállalva 3 orvos is részt vett a figyelemfelhívó demonstrációban. A kórház vezetése semmiben nem akadályozta a makói egészségügyi dolgozókat, hogy ilyen módon nyilvánítsanak véleményt, bár teljes fekete ruhába nem öltöztek, ahhoz külön engedély kellett volna. Úgy tervezik, Makóról 40-45 fő vesz részt a május 12-ére, az ápolók napjára tervezett országos rendezvényen.

Fekete pólóban vagy fekete szalaggal a ruhájukon dolgoztak több hazai kórházban az ápolók az elmúlt két hétvégén. Az alacsony bérek és a létszámhiány miatt tiltakoztak, valamint így vállaltak szolidaritást kollégájukkal, Sándor Máriával, akinek a Péterfy Kórházban nem engedték, hogy fekete ruhában tiltakozzon az ellen, hogy a kórház nem fizeti a túlóradíjakat. Akciójukkal az egészségügy gyászos helyzetére akarták felhívni a figyelmet. Múlt hét szombaton emellett figyelemfelhívó sétát tartottak – szintén feketében – a Normafa környékén.

Csongrád megyéből is sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Pontos számokat nem tudunk, de az akcióhoz létrehozott Ápolót a Hazának, Hazát az Ápolónak! Facebook-oldalra több itteni dolgozói kollektíva is feltöltött fekete ruhás vagy szalagos munkahelyi képet. A makói sebészet és SBO, a szegedi SBO, a szegedi urológiai klinika és az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete fotóival is találkoztunk a közösségi oldalon.

Szerettük volna megtudni megyei ápolóktól, hogyan fogadták a betegek az akciójukat, ám tegnap lapzártánkig nem érkezett meg az engedély a klinikai központtól, hogy nyilatkozhassanak. Így csak a Facebookról tudtunk szemezgetni a tapasztalatokból. A szakdolgozók arról számoltak be, hogy a betegek többsége ugyan nem tudta, miért vannak feketében, de mikor elmagyarázták, támogatásukról biztosították őket.

„A válaszuk az volt, hogy mi, betegek is veletek vagyunk. Drukkolunk nektek, mert az nekünk is érdekünk" – írta egy ápoló. Másikuk pedig azt mesélte, hogy egy néni az osztályon azt mondta, hogyha lenne fekete hálóinge, azt venné fel.

Az ápolók béremelést, megfelelő oktatást és a munkájuk megbecsülését kérik – ezért szerveznek utcai felvonulást május 12-ére, az ápolók nemzetközi napjára a fővárosba.

– Talán ezzel elérjük az ingerküszöböt, hogy végre érdemben foglalkozzanak a problémáinkkal – fogalmazott [namelink name="Irinyi Tamás"], a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei területi szervezetének elnöke. – Az államtitkárság és a miniszter ugyanis eddig semmilyen kérdésünkre nem adott biztató választ.

Irinyi Tamás elmondta: az országos akcióhoz a kórházszövetség, a rezidensszövetség és más szervezetek mellett csatlakozott a Szote szakszervezet is. – Az utóbbi évtizedekben nem volt ilyen mértékű összefogás. Kiderül, hogy ez elég lesz-e. Ha nem, tovább kell lépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!