Szeged és környéke

2015.05.01. 11:08

Elbukott a Ságvári nevéért folytatott harc

Szeged - Összevonják a kis és nagy Ságvárit, vagyis az általános és középiskolát, és szeptembertől SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium néven működik majd az intézmény.

Delmagyar.hu

Sikerült elérnünk Dobi Jánost, a Ságvári gimnázium igazgatóját, aki közölte, keressük az egyetem sajtóosztályát, mert hivatalosan csak Újszászi Ilona nyilatkozhat az ügyben.

Kerestük a kis Ságvári igazgatóját, Sipos Ibolyát is, de nem értük el. Arra lettünk volna kíváncsiak, ki és miért döntött az összevonásról.

[namelink name="Barok István"], a Ságvári Gimnázium tanára, az átnevezés elleni tiltakozás elindítója így kommentálta a névváltást: "Holnap kilenckor életem utolsó ballagási menetét viszem az iskolámban. Öt szerencsés osztályt vezetve, mert ők még ezt ságváristaként tehetik. Azt követően minden előírt feladatomat pontosan betartom, heti 32 órában 2017 januárjáig! Béla, a kutyám nyert az ügyön, többet leszek vele!"

Fotó: Schmidt Andrea

„Ságvári ad infinitum", azaz Ságvári az örökkévalóságig - hirdette a Ságvári neve mellett kiállók által viselt kitűző.
 Fotó: Schmidt Andrea


Az ügy a Facebook-oldalunkon is komoly indulatokat szült:

Robert: A kormány az ego kormánya. Kell az erődemonstráció, hiszen recseg a fidesz mindenhol. és kell az a látszat, hogy erősek. El innen emberek el innen ....
Lia: Ez legyen a legnagyobb problémŕja a kormŕnynak. Sajnŕlom.
István: Széllel szemben"don't piss"...,sajnos ez most is beigazolódott de még örülni kell,hogy nem Wass Albertről vagy Tormay Cecile-ről nevezték el ,ez már részsiker. A hatalom úgy fitogtatja az erejét,hogy közben úgy tünjön,hogy meghallgatta a tiltakozókat! A diákok meg ezentúl is Ságváris pólóban fognak járni,úgyhogy Rétváriék tehetnek egy szívességet!
Katona Péter: Erről ennyit. Remélem behűtötték a pezsgőt azok, akiknek ez tetszik. Fel lehet már végre bontani és koccintani egy jót.
István: Idióták! Még mindig félnek a kommunizmustól!
Maráczy Gyöngyusz: Úgyis mindenkinek Ságvári marad... Sztem mind1, unalmas volt ez a cirkusz.
Ági: Ott érettségiztem, de nekem mindegy, most mi a neve. A lényeg, hogy egyetemi gyakorló.
Mihály: Nagyon helyes, örülök neki. Csak ezt már 20 évvel ezelőtt meg kellett volna tenni. Amúgy meg ez a harc nem bukott el. Azért nem, mert ez valójában nem volt harc, hanem egy kisebbség ragaszkodása az elvtelen kommunista gyökerekhez. De ebben a legfőbb bűn az volt, hogy a diákokat is megtévesztették és saját politikai prostitúcióikra akarták felhasználni. Ebben ez az igazi gyalázatos tett.
Miklós: Én örülök, hogy nem Orbán Viktor, Semjén Zsolt vagy Vona Gábor gimnázium lett; így akár pattnak is felfoghatom...
Mihály: Nagyon helyes, örülök neki. Csak ezt már 20 évvel ezelőtt meg kellett volna tenni. Amúgy meg ez a harc nem bukott el. Azért nem, mert ez valójában nem volt harc, hanem egy kisebbség ragaszkodása az elvtelen kommunista gyökerekhez. De ebben a legfőbb bűn az volt, hogy a diákokat is megtévesztették és saját politikai prostitúcióikra akarták felhasználni. Ebben ez az igazi gyalázatos tett.

Korábban

Összevonják a kis és nagy Ságvárit, vagyis az általános és középiskolát, és szeptembertől SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium néven működik majd az intézmény - ez a döntés született a delmagyar.hu információi szerint, amit már bejelentettek a tanároknak is. Ezzel a Ságvári nevéért folytatott több hónapos harc elbukott, noha ezrek szerették volna, ha marad a Ságvári név. Megírtuk, több mint 11 ezer követője, támogatója volt a Ne nevezzék át a Ságvárit! Facebook-csoportnak, és márciusban mintegy 2000-en vonultak fel egy csendes, fáklyás demonstráción az átnevezés ellen.

Bár korábban is felmerült az intézmény átnevezése, az iskolafenntartó Szegedi Tudományegyetem eddig ellenállt. Tavaly nyáron életbe lépett a felsőoktatási törvény és a közoktatási törvény módosítása, ami kimondja, a köznevelési intézmények nevéről most már az oktatásért felelős miniszter, [namelink name="Balog Zoltán"] dönt. Pár napja írtuk, 9 gyakorló iskola kerül át az országban felsőoktatási intézményektől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK). A szegedi egyetemi gyakorló iskolák egyike sem volt a 9 iskola között.

Információink szerint már a kis és nagy Ságváriban is bejelentették ezen a héten értekezleten a tanároknak, hogy összevonják a két iskolát, és 60 év után kikerül az intézmény nevéből Ságvári Endre. Értesülésünk szerint azt mondták a pedagógusoknak, hogy az összevonás nem jár elbocsátásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!