Szeged és környéke

2015.06.05. 20:41

Betegségekkel riogatni a leghatásosabb

Csongrád megye, Szeged - A mai fiatalok 12-14 évesen szoknak rá a dohányzásra. A Csongrád megyei kormányhivatal szervezésében minden tanévben közel kétszáz osztályban tartanak ezért felvilágosító órát. Mi is beültünk egyre a dohányzás elleni világnap kapcsán, ahol kiderült: a betegségekkel való riogatás a leghatásosabb.

Timár Kriszta

– Mindegy, melyik iskolába járnak, vagy milyen társadalmi réteghez tartoznak: ha a társaságuk olyan, a gyerekek 12-14 évesen szoknak rá a dohányzásra – hangzott el tegnap Szegeden a Tarjáni Két Tannyelvű Általános Iskolában. A nyolcadikosoknak tartott előadást a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának munkatársa – ilyet évente kétszázat rendeznek a megyében. Célja éppen az, hogy a veszélyeztetett korosztályt győzzék meg: lehet, hogy menőnek tűnik, de az egészségüket kockáztatják vele.

[namelink name="Tóth Erika"] egészségfejlesztési munkatárs több oldalról is megvilágította a kérdést. A gyerekekkel kiszámolta például: ha valaki napi egy doboz cigit elszív, élete során nagyjából egy magánház árát füstöli el. De különböző statisztikákat is hozott például arról, hogy a nikotinra háromszor olyan könnyű rászokni, mint a marihuánára, vagy hogy a dohányosoknak mennyivel nehezebb munkát találniuk.

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette
– Napi egy óra munkakiesést jelentenek a cigiszünetek. Vajon amikor több százan jelentkeznek egyetlen álláshelyre, miért nikotinfüggőt választanának? – tette fel a kérdést.

Az óra végén a diákok azt mondták, főleg a betegségekről szóló információk voltak meggyőzők: nem éri meg cigizni azért, hogy aztán fájdalmas rákbetegséggel küzdjenek. Azt azonban elismerték, a barátok unszolásának nehéz ellenállni, főleg, hogy a visszautasítás kirekesztést is eredményezhet.

Olvasóinkat is megkérdeztük Facebook-oldalunkon, ők hogyan próbálják megakadályozni, hogy gyermekük rászokjon a cigarettára. [namelink name="Gyuris Ágnes"] például a jó példát emlegette. „Nálunk senki nem dohányzik, a fiaim baráti körében viszont mindenki szívta. Mikor megkínálták az egyik fiamat, mindig elvette és eltörte a cigit. Előbb-utóbb rájöttek, jobb, ha nem kínálgatják".

[namelink name="Engi Katalin"] viszont pont abban hisz, hogy nem tiltani kell, hanem megkínálni. „A srácok mindig azt gondolják, hogy a jó dolgok vannak tiltva, és csak azért is csinálják. A fiamat 9 éves korában megkínáltam. Egy slukk, 10 perc köhögés, és nem dohányzik." [namelink name="Takó Zoltán"] megoldása pedig az anyagiak felől közelíti meg a kérdést. „Ha cigizni akar, cigizzen. Elküldöm dolgozni, keresse meg rá a pénzt, majd meggondolja, hogy akar-e cigizni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!