Szeged és környéke

2015.09.01. 21:46

Az önkormányzatnak ajánlják fel jóvátételként a rabok a madárodúkat

Szeged - Tizennyolc elítéltből válhat asztalosmester, amennyiben a jövő héten sikerrel teszik le gyakorlati vizsgájukat. Madárodúk készítésével gyakoroltak, ezeket jóvátételként ajánlják fel a szegedi önkormányzatnak.

Kiss Gábor Gergő

 Hiányszakma

A SZTÁV Felnőttképző Zrt. minden hazai bv-intézetben indított szaktanfolyamot az elítélteknek. Külön figyelnek arra, hogy olyan mesterségre tanítsák a fogvatartottakat, amely hiányszakma a régióban.
 

– December 15-én szabadulok. A fiatalkorúak börtöne után négy évet ültem le különböző fegyházakban, a Csillagban néhány hónapja vagyok. Hegesztő és szobafestő-mázoló szakképesítésem már van, de szerettem volna kipróbálni az asztalosmesterséget is. Amikor meghirdették a börtönben, egyből jelentkeztem. Előnye a másik két foglalkozással szemben, hogy ülve is lehet csinálni. Jász-Nagykun-Szolnok megyéből származom, ismerek néhány mestert a környéken. Ha hazamegyek, saját asztalosipari vállalkozást szeretnék nyitni – mondta a 23 éves Roland.

A nyár elejétől két hónapos faipari szerelőtanfolyamon sajátította el az asztalosszakma fortélyait 18 elítélt a Szegedi Fegyház és Börtön szomszédságában működő Nagyfa-Alföld Kft. gyártelepén. A 240 órás tanfolyamon a SZTÁV Felnőttképző Zrt. oktatói tanítják az elítélteket, akik az elméleti oktatás után a gyakorlati órákon képkereteket, madárodúkat és különféle fából készült használati tárgyakat készítettek – az elítélt tanoncok jövő héten vizsgáznak gyakorlatból. 
 

Madárodúkat készítenek . Fotó: Frank Yvette (galéria)


A gyártelep műhelyében tucatszámra sorjáztak egymás mellett az odúk: a madárlakokat a fogvatartottak a társadalom ellen elkövetett bűnük ellensúlyozásaként, jóvátételként ajánlják fel a városnak. Az odúkból a börtön környezetében lévő fákra is szerelnek majd. Roland azt mondta: 30 perc alatt elkészít egy ilyet.

– Fiatal vagyok, semmiről sem késtem még le. Ha olyan jól megy az asztalosság, mint itt, megállom a helyem a világban. Lakhelyem közelében is van egy fatelep. A cipekedéssel nem lesz gond: 150 kilóval tudok fekve nyomni, a fát biztos elbírom majd – mondta.

A 44 éves József azt mondta, hogy már a tanfolyam elindulása előtt is a bútorkészítő műhelyben dolgozott a börtönben. A férfi a fa szerelmese.

– Ahogy az ember az anyagból egy szekrényt vagy egy széket állít elő, az maga a csoda – lelkesedett. Szerinte van jövője ennek a szakmának, legrosszabb esetben nem kell majd külön szerelőt hívnia, ha egy üzletben megvásárolt szekrényt darabokban szállítanak ki a lakásába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!