Szeged és környéke

2015.09.29. 21:57

Minden városi cégvezető versenybe száll a székéért

Szeged - Mai lapunkban írta ki a pályázatot az önkormányzat 11 városi cég igazgatói helyére. Az összes vezető azt nyilatkozta: elindul a székéért. A megbízatások határozatlan időre szólnak majd.

Dombai Tünde

A kezdő 11


Megkérdeztük a jelenlegi cégvezetőket. [namelink name="Kardos Kálmán"] (IKV), [namelink name="Kojedzinszky Richard"] (SZKT), [namelink name="Makrai László"] (környezetgazdálkodás), [namelink name="Horváth András"] (sportigazgatóság), [namelink name="Csanádi Zoltán"] (Szeged Pólus), [namelink name="Németh István"] (piacigazgatóság), [namelink name="Jávorszky Iván"] (IH), [namelink name="Veprik Róbert"] (vadaspark), [namelink name="Drégelyi Zoltán"] (RITEK), [namelink name="Novák Gyula"] (víziközmű-működtető) és [namelink name="Ács Szilvia"] (Tourinform) azt nyilatkozta, benyújtja a pályázatát. Úgy érzik, kötelezi őket az eddig végzett munkájuk, és bőségesen vannak befejezetlen feladataik és terveik is.

Pályázatot írt ki mai lapunkban az önkormányzat 11 száz százalékban városi tulajdonú cég igazgatói posztjára. Többségüknél tavaly októberben egy évre kapott megbízatást az új cégvezető, a többiek mandátuma pedig lejár. Két cégnél, a Tourinformnál és a víziközmű-működtetőnél időközben lett kizárólagos tulajdonos a város, ezért most azoknál is pályáztatnak.


Az érdeklődőknek egy hónapjuk van rá, hogy gazdasági koncepciójukat benyújtsák. A jelöltekről – szakbizottsági meghallgatás után – a novemberi közgyűlés dönt. A megbízatások az eddig általános öt év helyett januártól határozatlan időre szólnak. [namelink name="Szentgyörgyi Pál"] szocialista gazdasági alpolgármester a múlt pénteki közgyűlésen elmondta, azért változtattak a mandátumok hosszán, hogy senki ne legyen bebetonozva.


A fizetések nem változnak. Négy csoportba sorolták a cégeket a vagyonuk, árbevételük és létszámuk szerint. Ilyen alapon az IKV, az SZKT és a környezetgazdálkodás vezetője keres legtöbbet: havi bruttó 550 ezer forintot (ez nagyjából nettó 360 ezer). A sportigazgatóság, a Szeged Pólus, a piacigazgatóság és az IH első embere havi bruttó 500 ezret kap (nagyjából nettó 330 ezer). A vadaspark, a RITEK és a víziközmű-működtető vezetőjének bruttó 450 ezer (nettó 295 ezer) a fizetése.


Legkevesebbet, bruttó 300 ezret (nettó 215 ezer) a Tourinform vezetője keres. Ugyanazok a prémiumok lesznek, amelyeket februárban meghatározott a közgyűlés. Akkor a képviselő-testület megnövelte a havi fizetéseket, hogy versenyképesek legyenek. Ugyanakkor lecsökkentették a prémiumokat. Addig ugyanis, 2001 óta, az volt a szabály, hogy az éves bér maximum 80 százalékát kaphatták a cégvezetők. Az új rendelet 30 százalékot jelölt ki plafonnak. Tehát összességében évek óta változatlanok a bérköltségek.


Több korábbi önálló cég, így a városkép, a városi tévé, a SZINT és a temetkezés beolvadt a piacba, az IH-ba, az IKV-ba, illetve a környezetgazdálkodásba. Igazgatójuk jövőre már nem lesz, tehát nem kell pályáztatni. A SZINT és a temetkezés igazgatója üzletágvezetőként folytatja a munkát. Róluk az anyacégük vezetője dönt. Az új cégvezetőket – az első féléves munkájuk alapján – dicsérte az alpolgármester. Kiemelte, hogy a piac 59 milliós tartozásából már 50 milliót átutalt a városnak. Az IKV 40 milliós ügyvédi munkadíj nélkül is tudja kezelni a kintlévőségeket. Az IH pedig, amely a „lopás csimborasszója" volt, jelentősen növelte bevételeit. Ennél is tisztább képet októberben kaphat a város a cégeiről, mert addigra meglesznek a harmadik negyedév számai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!