Szeged és környéke

2015.12.11. 21:20

Karácsonyfának való 500-tól 40 ezer forintig

Ötszáz forintért árulnak egy fekete erdei fenyőt az ásotthalmi Tüzépen, egy magas nordmann fenyő ára pedig 40 ezer forint a szegedi Mars téren.

Antal Sándor - Segesvári Csaba

Hasonló árak

Makón egy kereskedőnél a luc 3–6 ezer közötti áron kapható, a nordmann a hosszától függően 6–12 ezer forint közötti összegbe kerül. 
A talpba állítás és a szállítás ott is ingyenes. Szentesen a belvárosban főként töves fenyőket árulnak, találtunk 2800 és 15 ezer forintért is.
– Itt kapható a legfrissebb fenyő – büszkélkedett fáival a Domaszék mellett termelő Török Lászlóné. Az asszony és családja együtt több mint 30 éve foglalkozik fenyőtermeléssel. Azt mondja, egy fa 10-12 év alatt nő kétméteresre. – Keresik a szerb lucot, a hagyományos ezüstfenyőt és a kaukázusi jegenyefenyőt, azaz a nordmann fenyőt. Amit a vevő kiválaszt, azt felcímkézzük, és csak karácsony előtt vágjuk ki – folytatta Török Lászlóné.

– Az ezüst- és nordmann fenyőből a méteresek 5000-ért kelnek el, a kétméteresek 7-8 ezerért, a terebélyesebbekért 10 ezret kérünk. Szintén 10 ezer forintba kerül az a 3 méteres szép szerb luc – mutatta Török Lászlóné.

Csongrád megye nyugati részében még nem indult be igazán a karácsonyfabiznisz. Egyedül Ásotthalmon, a Tüzépen találtunk fenyőt, valószínűleg a legolcsóbbat. A méteres fekete erdei fenyőért 500 forintot kértek, egy teljes nagyszobát betöltő, 2 és fél méter magas is csak 2500 forintba került. Ennél olcsóbban csak az az öttömösi férfi jutott fához, akivel a faluban futottunk össze. Ő a fenyőt az erdésztől még a nyári barackért cserébe kapta.
 

Karácsonyfának való 500-tól 40 ezer forintig - GALÉRIA



Szegeden magasabbak az árak. Az áruházi parkolókban egy kétméteres ezüstfenyőért 7–8 ezret, az erdeiért 3–6 ezret kérnek. Az 170 centis luc 3–4 ezerért megy, a töves fákért 3–6 ezret hagyhatunk a pénztárnál. Zöld József 23 éve árul a Mars téren. Tegnap érkezett, épp egy 40 ezer forintos nordmann fenyőt faragott. A 2–4 méteres fák előtt állva azt mondta, aki nagy fenyőt keres, őt mindig megtalálja.

– Két éve csak töves ezüstfenyőt veszek. Amit eddig kiültettem, megfogta – mondta a vásárhelyi Böhmné Margit, aki hozzátartozóinak segített tegnap fát vásárolni a Szántó Kovács János utcai kertészetben. Ő a sajátját már megvette. 

– Az illatos mellett döntöttünk, a lucra esett a választás. Közel 2 méter magas, 2500 forint – mondta Csaba. Töveset vettek, ők is kiültetik. Kértek hozzá edényt, amit egy ezresért kölcsönöz a kertészet. – A nordmann a menő, de az igazi fenyő a luc, annak a legjobb az illata. Ebből a kicsi tövesek már el is fogytak. 1,5–4 méteresek még vannak, amelyek 2–7 ezer forintba kerülnek – mondta Solti Béláné. 

Az eladó végigkísért a sorok között. Náluk a vágott lucfenyőt 1300–8000, az ezüstöt 2200–6000 forint között árulják. Nordmann fenyőt 4000-ért, de 24 ezerért is találtunk. A szállítás, a talpba faragás ingyenes, sokan kérik is. Ottjártunkkor arról is érdeklődtek, hogy lehet-e fát kölcsönözni. – Idén nem. Korábban lehetett, fél áron visszavásároltuk, de gyakran úgy életképtelenül hozták vissza – magyarázta az eladó. 

– Általában 2–4 ezer forintot fordítunk erre – válaszolta Gabriella, aki szintén töveset vesz, majd elajándékozza. Panelben lakik, nem tudja kiültetni. – Sok fenyőnk van erre-arra. A bölcsődének is adtunk – tette hozzá mosolyogva.

Vásárhelyen a Kossuth és a Szabadság téren az árusok azt mondják, akik előre gondolkoznak, azok most vásárolják meg a fát, de a nagy roham az ünnepek előtt kezdődik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!