Szeged és környéke

2016.01.27. 16:24

Öt óvodát zárnak be Szegeden

Szeged - Az elmúlt öt évben 635 fővel csökkent a 3-6 éves gyermekek száma Szegeden, a februári közgyűlésnek ezért öt óvoda, a Temesvári és a Rókusi körúti, a Teréz és a Gáspár Zoltán utcai, valamint a Rókás bezárását javasolják. Az intézmények vezetőit tegnap tájékoztatták.

Timár Kriszta

Rendelő lesz az óvodaépületből


A bezárt óvodaépületeket eltérően hasznosítja majd az önkormányzat. Hármat valószínűleg értékesítenek, egyet az óvodaigazgatóság kap meg szakmai munkájához, a Gáspár Zoltán utcaiból pedig orvosi rendelő lesz. A megmaradó óvodák közül pedig 15 megújul, a Szegednek járó 34 milliárd forintos uniós forrásból ugyanis 2,3 milliárdot óvodakorszerűsítésre költenek. Az első ütemben a Cső utcai, Építő utcai, Garam utcai, Tabán utcai és Tünde téri óvoda újul meg, ezek tervei már el is készültek.

Évek óta csökken a gyereklétszám Szegeden, az óvodai férőhelyek egy része így kihasználatlan. A város 50 óvodájának 202 csoportjában 4865 férőhely van, ehhez képest jelenleg 582-vel kevesebb, csupán 4283 óvodás van. Az elmúlt 5 évben 635 fővel csökkent a 3–6 évesek száma a városban. Ezzel egyébként országosan a középmezőnybe tartozunk: a nagyvárosok többségében rosszabb a helyzet. Az utóbbi 3 évben országosan 19 ezer 100 fővel csökkent az óvodáskorúak száma.


 Ebben a három évben Szegeden 361-gyel lettek kevesebben. Közülük 70 gyerek egyébként családjával együtt külföldre költözött – ez három teljes óvodai csoport létszámának felel meg.


– A tendencia egyértelmű, és mivel a 3 év alatti gyerekek száma is csökken, látható, hogy folytatódni is fog. Éppen ezért hozzá kellett nyúlni a jelenlegi óvodai struktúrához – magyarázta Kardos János, a Humán Közszolgálati Iroda Művelődési Osztályának vezetője, miért terjeszt be a februári közgyűlés elé óvodabezárásokról szóló javaslatot. Ebben az szerepel, hogy kifutó rendszerben öt óvodát szüntetnek meg a városban: a Temesvári körútit, a Rókusi körútit, a Teréz utcait, a Gáspár Zoltán utcait és a Rókás óvodát.


– Az öt intézmény kiválasztásánál két szempontot vettünk figyelembe. Egyrészt olyanokról van szó, ahol folyamatosan csökken a gyereklétszám. Ilyen egyébként több is van, olyan óvodát azonban semmiképpen nem akartunk választani, amelynek közelében nincs másik, ahová a szülők ezentúl vihetnék gyerekeiket – mondta el az irodavezető.

 

Fotó: Schmidt Andrea

Fotó: Schmidt Andrea

Az öt érintett óvodába idén már nem lehet beiratkozni, az oda járó kicsik viszont ballagásig együtt maradhatnak, őket többségében a szomszédos óvodákba költöztetik a következő tanévtől. A Teréz és a Gáspár Zoltán utcai óvoda esetében azonban ez nem oldható meg, így azokat 2017 nyaráig működtetik.


Kardos János hangsúlyozta: az óvodabezárások nem jelentenek létszámleépítést, mert az óvodákban dolgozó 760 munkavállalóból több mint százan egyébként is nyugdíjba mennek 40 éves munkaviszony után a következő időszakban. – Sem gyereket, sem dolgozót nem teszünk tehát utcára – tette hozzá.


A bezárásra ítélt óvodákból a gyerekeket óvónőikkel együtt a Cső, a Petresi és a Vedres utcai, valamint a Tünde téri óvoda veszi át. Az óvodabezárások mellett négy óvodát kisebbre faragnak: 1-1 csoport szűnik meg a Felsővárosi, a Hajnóczy utcai és a Majakovszkij téri óvodában. A Széksósi úti óvodában pedig úgy csökkentik a csoportlétszámot, hogy oda idén nem lehet beiratkozni.

[namelink name="

Bartáné Tóth Mária"], a Szegedi Óvodák Igazgatóságának vezetője a tagóvoda-vezetőknek tartott tegnapi értekezlet után elmondta: az érintett kollégái számítottak erre a lépésre, hiszen tisztában voltak a csökkenő gyereklétszámmal.


– Nagy önmérséklettel vették tudomásul a bejelentést – fogalmazott. Az igazgató tájékoztatása szerint a változások összesen 210 családot érintenek – nem számolva azokkal, akik tavasszal a bezárásra ítélt óvodák valamelyikébe íratták volna be gyermeküket.


– A 635 hiányzó gyerek egyébként 25 óvodai csoportot jelentene. Ehhez képest 21 csoport szűnik meg, ráadásul az önkormányzat továbbra is támogatja egyetlen saját fenntartású nevelési intézményét. Az állami támogatás ugyanis az átszervezések után sem lesz elég, azt ki kell pótolni. Meghagyta 8 fejlesztő pedagógusunkat, 10 konyhásunkat, a gyógypedagógiai asszisztenseket és a két ápolót is – pedig az ő bérüket sem állja az állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!