Szeged és környéke

2016.01.13. 17:09

Ujhelyi lehet 2015 európai parlamenti képviselője

Ujhelyi István szegedi szocialista európai parlamenti képviselőt tizenkét nemzetközi szakmai szervezet jelölte az év EP-képviselője díjra. A fideszes Deutsch Tamás is bejutott a döntőbe.

Szabó C. Szilárd

A 2015-ös év parlamenti képviselője címért versengenek a következő hetekben az Európai Parlament képviselői. Az ajánlások alapján két magyar politikus jutott be a döntőbe: a szocialista Ujhelyi István és a fideszes Deutsch Tamás. A brüsszeli EU-politikai kéthetilap, a Parliament Magazine minden évben kiírja a MEP AWARD-ot, vagyis az európai parlamenti képviselők díját. Idén tizenegyedik alkalommal adják majd át az elismerést. Először 2005-ben választottak év képviselőjét.


Érdekesség, hogy bárki – magánszemélyek, képviselők, rokonok, civilszervezetek – jelölhet egy-egy képviselőt valamelyik kategória díjára, a lényeg, hogy az illető az adott évben olyan kiemelkedő munkát végezzen a szakterületén, ami miatt jogosult az elismerésre. A beérkezett több ezer jelölésből végül a Parliament Magazine szerkesztősége választ ki minden kategóriában 3-3 képviselőt, alapvetően az alapján, hogy kik és hányan jelölték, illetve milyen valós indokok és munka támasztja alá a jelölést.


Ezután, a döntőben már csak az EP 751 képviselője szavazhat a díj hivatalos oldalán, mindenki egyszer. Bár ez „csak" egy szerkesztőségi díj, kiemelten fontos a képviselők között – nagy elismerés, ha valaki megkapja. Ezért már meg is indult a belső kampány.


Idén egyedül két magyart emeltek ki: Deutsch Tamást a regionális politika területén, Ujhelyi Istvánt pedig a turizmusban jelölték. Ujhelyit tizenkét nemzetközi szakmai szervezet jelölte a díjra, amely szakértők szerint – függetlenül a végeredménytől – komoly elismerés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!