Szeged és környéke

2016.02.24. 11:06

Budapestre költöznek a világ csúcsborai

Budapest - A régió legnagyobb és legkülönlegesebb boros eseményét tartják Budapesten március 3-5. között. A hegy levének szerelmesei világhírű szakírókkal, kereskedőkkel és Master of Wine borászokkal is találkozhatnak a 7. VinCE Budapest Wine Show-n.

H.Z.

Mit ivott Jézus?


Minden bizonnyal fehérbort ihatott Jézus kétezer évvel ezelőtt. Legalábbis erre a következtetésre jutottak DNS-kutatással izraeli kutatók és borászok. Az elmúlt öt évben mintegy 120 helyi izraeli fajtát különböztettek meg a szakértők, közülük az ősi marawi szőlőfajtából rekonstruálták azt a bort, ami Jézus poharában is lehetett. Ezt a borritkaságot a VinCE Budapest vendégei is megkóstolhatják a Nagy Sándor-mesterkurzuson, március 5-én.

A magyar borkultúra hatalmasat fejlődött az elmúlt években. Ma már sikk lett ismerni a legkiválóbb bortermelőket, sőt az igazi ínyencek már nemcsak termelők és borvidékek, hanem dűlők szerint keresgélik a csúcsborokat.


A 7. VinCE Budapest, melyet a Corinthia Hotelben rendeznek, nemcsak a borszakértőknek, hanem a borkedvelőknek is fantasztikus élményt jelenthet. Március 3-án szakmai nappal indul a rendezvény, pénteken és szombaton pedig már nemcsak egyszerű kóstolásra nyílik lehetőség, hanem a borokhoz kapcsolódó legújabb technikai újdonságokat is megismerhetik a látogatók.


Akik eljönnek, élőben láthatják a világ első okostelefonnal kommunikáló boradagoló és -megőrző rendszerét, sőt a megkóstolt borokat egy mobilapplikációval értékelhetik. Egy jeggyel 182 válogatott pincészet mintegy ezer kiváló borát kóstolhatják végig a látogatók, s a jegyár egy részét a rendezvény ideje alatt a helyszínen működő online áruházban borvásárlásra fordíthatják.

 

Látványosságok, technikai újdonságok és finom borok várják a borkedvelőket.

Látványosságok, technikai újdonságok és finom borok várják a borkedvelőket.

Mitől bio a bor?


Az organikus vagy biogazdálkodás – a vegyszerek kiszorítása a termelésből, természetes művelési eljárások alkalmazása – a gasztronómia után a borászatban is az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett fogalmává vált. Akik szeretnék megtudni, hogy mitől „bio" egy bor, hogyan készülnek az „organikus" tételek, azok számára a VinCE Budapesten belül kijelölnek egy Organikus Bortúra útvonalat, amit végigjárva, a borokat végigkóstolva választ kapnak erre a kérdésre. A „zöldtúrát" teljesítők az ott megszerzett tudáson felül egy-egy ajándékcsomaggal is gazdagodnak.

A 7. VinCE Budapest Wine Show a nagyközönség számára is rengeteg tanulási, fejlődési lehetőséget kínál. A kíváncsiak nyitott mesterkurzusokon és workshopokon neves előadók kalauzolásával kóstolhatnak végig egy-egy briliáns borsort, ami után akár szakértővé is válhatnak. A nagyközönségnek pénteken Anne McHale Master of Wine Franciaország egyik legizgalmasabb borvidékét, a Rhône-völgyet mutatja be borain keresztül. Szombaton a számos pezsgős és boros kurzuson kívül egy párlatos kóstolón is részt vehetnek a látogatók, ugyanis maga Guillaume Drouin párlatmester mutatja be calvadosait Normandiából.


Champagne-mesterkurzusra pénteken és szombaton is lesz lehetőség. Utóbbi napon a Forma–1 hivatalos pezsgőjét adó Mumm pezsgőház mutatja be különleges tételeit Thomas Lignier, a pincemester vezetésével.


A mesterkurzusokon kétszáz fő vehet részt egy kóstolón, általában minimum 6-8 bort mutat be az előadó. A szöveget szinkrontolmács fordítja magyarra. A borok különlegesek, gyakran olyanok, amelyek sehol máshol Magyarországon nem kóstolhatók. A workshopon ugyanígy folynak az előadások, de kisebb, százfős közönség előtt. A mesterkurzusok, workshopok ára 2–5 ezer Ft/fő (az adott napra szóló belépőjegy mellett).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!