Szeged és környéke

2016.02.23. 16:30

Hatszorosára drágult a gyomorsavcsökkentő

Csongrád megye - Több mint hatszorosára nőtt egy népszerű gyomorsavcsökkentő ára, mert kikerült a támogatott készítmények köréből. Bár minden gyógyszernek van helyettesítő készítménye, a betegek sokszor a megemelt áron is ragaszkodnak régi, jól bevált piruláikhoz.

Timár Kriszta

Extrém árak


Bár kétségtelenül felháborító egy 6,5-szörös drágulás, a 849 forintos, 28 szemes gyógyszer ára még mindig alacsonynak mondható. Érdekességképp megnéztük, milyen extrém árakon kínálnak patikai készítményeket. Nem a dobozárat néztük, hanem azt, amennyit fizetni kell érte, hiszen van 2 millió forintos készítmény is, amely azonban a betegeknek szociális helyzettől függően 800–1200 forintba kerül. A rendszeresen keresett készítmények között van például olyan hormonális fogamzásgátló eszköz, amely több mint 47 ezer forintba kerül. Férfiaknak pedig merevedési zavarra kínálnak olyan készítményt, amelyből 8 szem 18 ezer forintba kerül.

Ez az áremelés gyalázat – fogalmazott olvasónk, aki nemrégiben levelet küldött szerkesztőségünknek. Soraihoz csatolt gyógyszertári blokkokat is arról a készítményről, amelyet szed. Egy sokak által használt gyomorsavcsökkentőről van szó, amely tavaly novemberben még 128 forintba került.


Januárban már közel kétszer ennyit, 216 forintot kértek érte, február elején pedig már 849 forint volt az ára. Nyugdíjas olvasónk felháborodva kérdezte, vajon hogy lehet egy gyógyszer árát három hónap alatt több mint hat és félszeresére emelni.


Kérdését továbbítottuk a gyógyszergyárnak, amely – mivel külföldi tulajdonban van – lapzártánkig nem tudott hivatalos választ adni megkeresésünkre. Úgy tudjuk azonban, hogy a készítmény kiesett a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek köréből. Ez pedig azt jelenti, hogy a különbözetet, amelyet eddig az OEP állt, mostantól a betegeknek kell fizetniük.


Nem ritka egyébként, hogy egy gyógyszeren megszűnik a tb-támogatás, és emiatt drágább lesz. Évente kétszer rendeznek ugyanis vaklicitet a készítménygyártók között. Aki nem ad elég versenyképes árat, az kiesik a támogatotti körből.

 

128 forintról indult, 849 lett belőle három hónap alatt. Fotók: Frank Yvette

128 forintról indult, 849 lett belőle három hónap alatt.

Fotók: Frank Yvette

– Nem minden esetben érzékelhető ilyen drasztikusan a változás, hiszen vannak készítmények, amelyeken pár forint csak a támogatás. De néhány éve a mostanihoz hasonló módon drágult meg egy másik népszerű gyógyszer is. Az egy vérnyomáscsökkentő volt – mesélte [namelink name="Gyurisné Török Éva"], a szegedi Kígyó Gyógyszertár vezetője.


Ilyen esetekben egyébként a beteg tud másik gyógyszert választani, hiszen több helyettesítő készítmény is létezik, ugyanazzal a hatóanyaggal. Olvasónk gyomorsavcsökkentője például 849 forint helyett lehet 154 forint is – ennyibe kerül ugyanannak a hatóanyagnak a most elérhető legolcsóbb készítménye. Kérdés, ki mennyire rábeszélhető a gyógyszerváltásra.


– Vannak, akik ragaszkodnak jól bevált készítményeikhez, még akkor is, ha ez többletkiadást okoz számukra – mondta el Gyurisné Török Éva. A pár éve megdrágult vérnyomáscsökkentőt is van, akik elviszi 4665 forintért, miközben van 500 forintos generikum is. – Hiába ugyanaz a hatóanyag, akinek egyszer beállították a gyógyszerezését, és az bevált, nem szívesen borítja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!