Szeged és környéke

2016.02.16. 08:50

Megnyílt a Hági kapuja

Szeged - Modern cigánypecsenye is sül 19 év zárva tartás után a szegedi Hági udvarán. A patinás étterem kapuján néhány hete begördült és megnyitott a Morzsa guruló bisztró Kaizer András szakács vezetésével, aki a Délmagyarország szakácskönyvében is szerepel.

Kiss Tímea

A kormány mögött

Kaizer András Barcson született, a fővárosban tanulta a szakmát. A 35 éves szakács a vendéglátóipari főiskolát Szolnokon kezdte el, makói feleségével is ott ismerkedett meg, kettejüket pedig Szegedre húzta a szívük. Kislányuk, Emma születése után együtt vágtak bele a vállalkozásukba, miután András az egykori Boleró étteremben és a Bistorante-ban is dolgozott. Tavaly ült a guruló bisztró kormánya mögé, a Morzsát számos fesztiválra és fővárosi food truck show-ra elvezette már.
Lekerült a lakat a legendás Hági étterem kapujáról, és [namelink name="Kaizer András"] vezetésével begördült udvarára a Morzsa guruló bisztró. A legendás szegedi vendéglátóhely – amely 1997. december 31-e óta tartott zárva – ismét a gasztronómia szerelmeseié.

– A Hági, a Hági, mondogatja mindenki Szegeden. A Délmagyarország is sokat foglalkozott a hely sorsával, így arra gondoltunk, felvesszük a kapcsolatot a tulajdonosával – utalt arra Kaizer András, hogy a Imosoft Kft.-nek tetszett az ötletük, így beköltözhetett a Morzsa nevű food truck, azaz utcai étkezde az udvarra. A szakács szerint a terasz is megnyílik – terveik szerint márciusban.

– Egy vintage stílusú pihenő-, és nem bulihelyet szeretnénk kialakítani, megtartva a Hágit olyannak, amilyen volt. Amióta megnyitottunk, mindenkinek van egy Hági-története. Akadt, aki elmesélte, hogy a platánok alatt nőtt fel, mert a nagyapja itt fröccsözött a haverjaival. Ezt a hangulatot kell visszahozni ide, a fák megvannak – mutatott a háta mögé Kaizer András, ahol a háttérmunkálatok már folynak. Közben üzemel a konyha: sajtos toastot 490, BBQ Bacon Burgert, illetve levesből és főételből álló menüt 980 forintért kapni.
 

  Újra ehetünk a platánok alatt. Kaizer András a szakácskönyvünkből is ismerős olvasóinknak, a kötet még kapható ügyfélszolgálatainkon és szerkesztőségünkben. FOTÓ: Schmidt Andrea

Újra ehetünk a platánok alatt. Kaizer András a szakácskönyvünkből is ismerős olvasóinknak, a kötet még kapható ügyfélszolgálatainkon és szerkesztőségünkben. FOTÓ: Schmidt Andrea

A szakács jó minőségű, de nem „elszállt" ételeket tervez csapatával. A guruló bisztróban olyan régi fogásokat is elkészítenek street food stílusban, mint a cigánypecsenye. Felelevenítenék a „hágis" bicskás sültet és a temesvári szeletet is. Alázattal nyúlnak az ételekhez, jórészt környékbeli termelők házi alapanyagait használják. A salátákat például egy bordányi, a batátát egy ásotthalmi termelőtől hozzák, marhahúst Ópusztaszerről, csirkét Kübekházáról kapnak.

– A cigányzenés hatalmas vacsorákat nem tudjuk visszahozni, de akinek fenntartásai vannak, az kóstolja meg a kínálatunkat – mondta Kaizer András, aki a Délmagyarország Kis pénzből nagy konyha című szakácskönyvéből lehet ismerős olvasóinknak. A szakács a Hági udvarán szellemi táplálékról is szeretne gondoskodni. Szeged első állandó színháza a Hági helyén állt 1856–1883 között, így a kultúrát is visszahozná a falak közé – akár felolvasóestek formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!