Szeged és környéke

2016.05.10. 18:26

Végül a friss tej lesz olcsóbb a jövő évben

Mégsem a nyers tej, hanem a friss bolti tej áfája csökken jövőre 18-ról 5 százalékra. A tejgazdaságok hiába tüntettek a külföldi tartós tejek miatt: ha 18 százalék marad az áfájuk, továbbra is megéri csalni.

Fekete Klára

– Mindig tartós tejet szoktam vásárolni, mert eláll – mondta [namelink name="Bere Zsigmondné"]. – Eléggé változó, hogy mire használom, ezért jó, ha van otthon mindig egy-két doboz. Megbízom a minőségében.

Miből fogy a legtöbb?


Az UHT-tejek teszik ki a hazai forgalom 50 százalékát, az ESL-tejek a 25–30 százalékát. A kétféle tartós tej együttesen 75–80 százalékot hasít ki a piacból, a friss tejek csak 20–25 százalékot. „Annak az áfáját kell csökkenteni, amiből a legtöbbet fogyasztják az emberek" – mondta Lázár János a csütörtöki kormányinfós sajtótájékoztatón. Lázár szerint ugyan az elmúlt egy évben nőtt a dobozostej-fogyasztás, de a kormány inkább népegészségügyi megfontolásokból ösztönzi a friss tej fogyasztását az áfacsökkentéssel. „A fő kérdés a minőség, egy akár egy évig is elálló dobozos tejben kell legyen valami, amitől eláll" – tette hozzá.


[namelink name="Benyercsán György "]friss tejet vásárol legtöbbször, de legszívesebben házi tejet visz haza egy gazdától Újszentivánon. Egy liter 160 forintba kerül, 4,5 százalék a zsírtartalma. A bolti tejre csak azért van szükség, mert a lányai nem szeretik a nyerset. UHT-tejet pedig azért vesz, hogy a kávéjába öntse.


– Szomorúak vagyunk, nem tudom, hogy sikerül túlélnünk – ennyit mondott [namelink name="László Róbert"], a tej terméktanács elnökségi tagja, a Makói Hagymakertész Kft. szarvasmarha-ágazatának vezetője azzal kapcsolatban, hogy a tartós tejek áfája mégsem csökken jövőre. – Nesze semmi, fogd meg jól! A legtöbb UHT-tej külföldről jön be, ha azoknak az áfája magas marad, akkor továbbra is megéri csalni.


[namelink name="Lázár János"] Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be csütörtökön: csak a friss tej áfája csökken januártól 18-ról 5 százalékra. Továbbra is 18 százalékos áfa terheli a 21 napos szavatossági idejű ESL- és a hat hónapig eltartható UHT-tejeket.


Mivel a több napig is elálló bolti tejet nevezik friss tejnek, nem tudni, a nyers tej ebbe a körbe tartozik-e. [namelink name="Máhr András"], a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos szövetségének főtitkára szerint az adótörvény alapján azt nevezzük friss tejnek, amit feldolgoztak, a nyers tej pedig nem az. Szerinte a friss és a tartós tej között akkora különbség lesz majd árakban, hogy a hazai gyártók nem fognak tartós tejet előállítani. Jobban megéri nekik, hogy friss tejet szállítsanak a boltokba. A tejesek többlettejét pedig még alacsonyabb áron veszik meg, mivel a tartósítás sokba kerül.

 

Bere Zsigmondné a tartós tejet kedveli. Fotó: Karnok Csaba

Bere Zsigmondné a tartós tejet kedveli. Fotó: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!