Szeged és környéke

2016.06.20. 18:09

Szegediek is aláírták a nyílt levelet a Petőfi rádióért

Szeged- Zenészek, szerzők, zeneipari szakemberek, klubok, fesztiválok szervezői írtak nyílt levelet közönségüknek a Petőfi rádió átalakulásával kapcsolatban. Az aláírók között több szegedi is szerepel, mint például a Honeybeast, a Belmondo vagy a JATE Klub.

Salánki Zsófia

– Annak a kultúrkörnek, amelyet mi és még sok más zenekar képvisel, nem volt más médiuma, kizárólag a Petőfi rádió – mondta [namelink name="Czutor Zoltán"], a Belmondo együttes szegedi énekese. Ők is aláírták azt a nyílt levelet, amelyet zenészek, szerzők, zeneipari szakemberek, klubok, fesztiválok szervezői írtak közönségüknek, köztük van számos ismert szegedi is.

Idézet a levélből


„Az egyeztetés alapján tudjuk, hogy a megújult Petőfi szélesebb közönségnek kíván szólni, még azzal a kockázattal is, hogy ezáltal elveszítheti a mostanit – benneteket és bennünket. A változást jelzi az is, hogy olyan emblematikus figurák és műsorok tűnnek el a rádióból, akiket ti is szerettetek, számunkra pedig szakmai garanciát jelentettek" – áll a levélben.


Kiszolgáltatott helyzetben


– Az MTVA azt a cinikus választ adta, hogy a rádiót egy szűk gazdasági érdekkör sajátította ki. Pedig közel 1 millió hallgatót nem lehet semmibe venni, akik főleg a fiatalok és az értelmiségiek közül kerültek ki – folytatta Czutor Zoltán. Azt is megosztotta velünk, hogy a zárt megbeszélés után, amelyet a Petőfi rádió vezetőségével folytattak, többek között őt is felkérték műsorvezetőnek.


– Ez egy kiszolgáltatott helyzet, mert ha nem vállalom, milyen jogon várom el, hogy a zenénket lejátsszák? Nem mondtam sem igent, sem nemet, csak azt, hogy akkor vállalom, ha azt mondok, amit én szeretnék, és én hozom a témákat. Lehet, hogy ez tényleg a közeledés jele, de lehet, hogy csak konszolidálni próbálják a helyzetet – fogalmazott a zenész.


A nyílt levélben az áll, hogy a közönséghez hasonlóan az aláírók is látják, hogy a rádió jelentős változáson megy át. Nemcsak a zenei kínálat terén, de hangvételben, stílusban is. Leírták továbbá, hogy a szakma számos képviselője megbeszélésen vett részt a Petőfi rádió aktuális vezetőivel, ahol jelezték aggodalmukat. A rádió több magyar zenekart segített hírnévhez, félő, hogy ennek most vége szakad.

 

Czutor Zoltán szerint nem lehet semmibe venni 1 millió  igényes rádióhallgatót.

Czutor Zoltán szerint nem lehet semmibe venni 1 millió igényes rádióhallgatót.

Szolidaritás


Az aláírók között olyan nevek szerepelnek, mint [namelink name="Bródy János"], a Kiscsillag, a Balaton Sound fesztivál, az Akvárium Klub és Szabó Balázs Bandája is. Szegediek közül ott látjuk például a Honeybeast zenekart is. Zenekarvezetőjük, [namelink name="Bencsik-Kovács Zoltán"] lapunk kérdésére elmondta, hogy aggodalmukat akarták kifejezni a változásokkal kapcsolatban, hiszen olyanok távoztak a Petőfi rádiótól, akik a szakmaiságot képviselték. – Én bizakodóbban állok a dologhoz. Úgy gondolom, hogy továbbra is teret engednek a fiatal tehetségeknek, csak a hangsúlyok tevődnek át. A Honeybeast sajátos helyzetben van, hiszen sokat köszönhetünk a régi Petőfinek, és most sem szorultunk ki a lejátszási listákról, de természetes, hogy szolidaritást vállalunk azokkal, akik igen – osztotta meg velünk Bencsik-Kovács Zoltán.


Bensőséges hangulatú koncertek a Jate-ban


[namelink name="Csaba Levente"], a JATE Klub klubvezetője azt mondta lapunknak, azért áll a JATE neve is az aláírók között, mert azok a zenekarok, amelyek a Petőfi rádiónak köszönhetően lettek sikeresek, mind felléptek náluk.

– Rengeteg bensőséges hangulatú koncertet köszönhetünk ezeknek az együtteseknek, nem szabad engednünk, hogy ne legyen utánpótlás – hangsúlyozta Csaba Levente.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!