Szeged és környéke

2016.07.12. 12:29

Ami a Sárgán csak vágy, az Algyőn terv: áthelyezik a kikötőt a szabadstrand miatt

Szeged, Algyő - A Sárgán álló üdülőktől néhány méterre tilos fürödni a Tiszában a kikötő miatt, és terepátrendezés se jöhet szóba egy szabadstrand kedvéért. Algyőn áthelyezik a kikötőt a tiszai pancsoláshoz.

Kiss Gábor Gergő

– Nagyon vonzó a Tisza közelsége egy kis csobbanásra a Sárga üdülőtelepnél. De még a gyerekeknek se engedem meg, hogy akár egy picit is belemenjenek a vízbe. Kiszámíthatatlan a meder mélysége, és a kikötő is néhány méterre van – mondta egy fiatal szegedi anyuka a Tömörkény üdülőtelep strandnak használt részén.


Nekik nyaralójuk van a Sárgán, ahol barátnője vendégeskedett, a homokos plázsra kisgyerekeiket, Hannát, Marcit és Tamást is levitték játszani. A Sárga a hétvégén csúcsra járt, szinte minden nyaralóban láttunk embereket. A szegediek által strandként használt területek – Lapos, Foka és Sárga – közül itt szoktak a legtöbben a tilosban fürdőzni kánikulai napokon.

Pancsoló kislányok és kisfiúk

– Valóban nagyon sokan fürdenek a Tiszában hétvégén, de például a partból az a szakasz, ahonnan most a gyerekek ugrálnak a Tiszába, a minap szakadt le. Mindenki csak a saját felelősségére menjen be a folyóba – tanácsolta a fiatal anyuka. A Sárgán – ahogy írtuk – július 3-án egy jó úszó hírében álló negyven év körüli férfi fulladt a Tiszába. Amikor most ott jártunk, főleg gyerekek pancsoltak a vízben, vagy ugrottak a leszakadt partszakaszról a folyóba.

Úszóműállások állnak a strand útjába

A Sárga a magyar állam tulajdona, a terület kezelője az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A napozóparttól keletre a tápéi téli kikötő bejárati csatornája található. – Tilos fürdeni a kikötők, úszóműves kikötők és úszóműállások 100 méteres körzetében, továbbá a kijelölt fürdőhelyek kivételével a városok belterületén lévő szabad vizekben – ismertette a jogszabályt [namelink name="Kozák Péter"] igazgató arra a kérdésünkre, hogy elképzelhető-e a jövőben – akár terepátrendezéssel – bármilyen ellenőrzött szabadstrand kialakítása a Tömörkény üdülőtelepen.

 

Hiába nem lehet pancsolni a Tiszában, a Sárgán nagy vonzerőt jelent a folyó közelsége. Fotó: Kuklis István (galéria)

– A Sárga napozópart a téli kikötő 100 méteres körzetében található, illetve a napozóparttól a belváros felé lévő folyószakaszon végig úszóműállások vannak. Így a rendelet értelmében ezeken a szakaszokon sem jelölhető ki fürdőzőhely – mondta Kozák Péter.

Algyőn mindent megtesznek a szabadstrandért

Az algyői Tisza-parton jelenleg a Sárgához hasonló helyzetet találunk, azaz a napozásra kialakított homokos strandrész mellett áll a hajókikötő. Az algyői önkormányzat azonban tenni akar azért, hogy a nagyközségnél állandó felügyelet mellett lehessen fürdeni a Tiszában. A nagyközség Tiszai turizmus fejlesztése Algyőn című pályázatát már befogadta az állam, a településen 142 millió forint támogatást remélnek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázattól. – Mindent annak rendeltünk alá, hogy lehessen fürdeni nálunk a Tiszában – közölte [namelink name="Füzesy István"].

 

Algyőn pályáztak a kikötő száz méterrel való áthelyezésére és szabadstrand kialakítására a Tiszán. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A helyi szabadidő-, környezetvédő és rekreációs egyesület elnöke elmondta, hogy szabadstrandot a Tiszán 110 méterre lehet kijelölni a kikötőktől. – Teljes tereprendezést szeretnénk az algyői strandnál és kikötőnél. A régi gabonakikötőt ismét megnyitnánk a hajók előtt, ami több mint 110 méterre van a mostani, napozásra használt strandrésztől. Lenne egy másik kikötő is, amit szintén legalább 110 méterre vinnénk lejjebb a strandtól. Erre az átalakításra már megvannak a konkrét terveink, a 142 millió forint elnyerése után engedélyeztetnénk ezeket az illetékes hatóságokkal. Az algyői tiszai szabadstrandot nyitvatartási időben állandó vízirendész-felügyelettel látnánk el, a folyóban bóják jelölnék a biztonságos strandolás határát a vízben – magyarázta Füzesy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!