Szeged és környéke

2016.07.01. 16:11

Mégsem volt csodafegyver a vasárnapi boltzár

A kisboltosok többségének nem jött be a vasárnapi boltzár tavaly, legalábbis a pénzügyi beszámolókból ez derül ki. Találtunk olyan kereskedőt is, aki azt mondja, a boltzár eltörlése hozza őket nehéz helyzetbe.

Segesvári Csaba

Szinte láthatatlan a tavalyi vasárnapi boltzár hatása a szegedi kiskereskedőkre, a vasárnap is nyitva tartó vállalkozások céges beszámolója szerint 2015 több helyen rosszabb volt, mint 2014. Az ok egyszerű, a vásárlók többsége hét közben fáradt a kasszákhoz.

 

Mulatiné Losonczi Klára örült a boltzárnak.  Az eltörölt szabály nehéz helyzetbe hozza. Fotó: Segesvári Csaba

Mulatiné Losonczi Klára örült a boltzárnak. Az eltörölt szabály nehéz helyzetbe hozza. Fotó: Segesvári Csaba

[namelink name="

Szatmáry Kristóf"] gazdaságszabályozásért felelős államtitkár még áprilisban beszélt arról, hogy a vasárnapi boltzár segítette a kisvállalkozásokat. [namelink name="Vámos György"], az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára már akkor jelezte, sem az online kasszákról befutó számokból, sem a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból nem olvasható ki a piac bármilyen átrendeződését igazoló tendencia. A tavalyi boltzárkor megyei térképet készítettünk a vasárnap is nyitva tartó boltokról, most pedig megnéztük: a júniusban közzétett pénzügyi adatok mutatnak-e emelkedést 2014-hez képest.


Az eredményt előre elmondhatjuk: még az országosan jelentkező élénkülésből is kimaradtak a szegedi kisboltok. A listánkból csak azokat tudtuk megnézni, akik kft.-ben vagy bt.-ben dolgoznak, az egyéni vállalkozókról nincs kimutatás. Eszerint a kisboltok az online kasszák gazdaságfehérítő hatása, a kivételezett vasárnapi helyzet ellenére alig zártak jobb évet tavaly, mint 2014- ben. Az általunk végignézett tíz vállalkozás ugyan 2,3 millió forintról 4,4 millió forintra növelte a nyereségét, de azt is tudni kell, hogy a jelentősnek tűnő növekedést egyetlen cég kiugrása okozta.

 

Kevesebb lett a kereskedő is


A KSH legfrissebb adatai szerint 2016-ban 2,9 százalékkal kevesebb kereskedelmi vállalkozást tartottak nyilván 2015-ös képest. A cégek közül 4 ezer foglalkozik kereskedelemmel.


Igaz, akadt kereskedő, akit az újbóli össznépi nyitvatartás vágott arcon. – Nekünk tavaly jó volt, amióta újra 0–24-ig van nyitva a Tesco, megzuhantunk. Aki eddig idejárt, az is elfelejtette, hogy létezünk. Majd jönnek augusztus 20-án, meg október 23-án, csak ebből nem lehet megélni – mondta a Rókusi Mini ABC tulajdonosa. [namelink name="Mulatiné Losonczi Klára"] hozzátette, volt olyan vasárnap, hogy ketten sem tudták a vevőket kiszolgálni, most már ilyenről szó sincs. – Éves szinten pár százalékos növekedés volt, most ennél sokkal többet veszítünk. Egy nap alatt itt sem lehet meggazdagodni – mondta az üzlettulajdonos. Visszakérdezett: mit várnak a kisboltoktól? – Olyan hirtelen váltottak, hogy az áru egy része ránk rohadt – panaszolta Mulatiné Losonczi Klára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!