Szeged és környéke

2016.07.19. 15:04

Rendőrségi feljelentés lett a Török Márk-ügyből

Rendőrségi feljelentés lett a Török Márk-ügyből. A PM szegedi elnöke hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja alapján kért vizsgálatot. Török Márkot és az egyetem vezetését is távozásra szólította fel - utóbbiakat akkor, ha bebizonyosodik, hogy az EHÖK-elnök vádjai igazak.

Munkatársunktól

A Párbeszéd Magyarországért feljelentést tett a rendőrségen a Török Márk-ügyben. Kovács Tamás szegedi elnök sajtóközleményében azt írta: felszólítja Török Márkot, mondjon le a jogtalanul betöltött EHÖK elnöki mandátumáról, a Szegedi Tudományegyetem vezetőit pedig arra kéri, távozzanak, amennyiben nem tudják hitelt érdemlően cáfolni a HÖK elnök korrupciós vádjait.


Mint arról korábban többször beszámoltunk, a SZTE EHÖK választmánya szeptemberben újraválasztotta 12 éve regnáló elnökét, Török Márkot. A felsőoktatási törvény módosítása azonban kimondja, hogy négy év után ezt a tisztséget nem lehet megújítani. A döntést a rektor megsemmisítette az EMMI ajánlása alapján, ám Török a bíróságon keresi igazát. Amíg a jogorvoslati eljárás tart, addig Török Márk elnök maradhat.


Az EHÖK-elnököt közben az egyetem dékánjai lemondásra szólították fel, amelyre Török Márk korrupciós vádakkal reagált. Ebben név nélkül említ meg olyan ügyeket, mint hogy valaki egyetemi forrásból vesz zabot a lovainak, közpénzen, családostul utazik el a moszkvai balettba, hivatali beosztottja gyermekének nyelvvizsga nélkül ad ki diplomát, és becsapja a külföldi hallgatókat azzal, hogy a pótvizsgadíj az SZTE-n 60 ezer forint.


„A PM Szegeden is elkötelezetten fog harcolni a korrupció felszámolásáért és az átláthatóságért. A mandátumát jogtalanul betöltő Török Márknak, és a korrupciós gyanúba keveredett vezetőknek egyaránt távozniuk kell a SZTE vezetéséből, ha a HÖK-elnök vádjai igaznak bizonyulnak. Ha Török tud konkrét bűncselekményekről, akkor teljes körűen tárja fel a nyomozóhatóságok előtt, és vádaskodásait ne az egyetem vezetésének elhallgattatására használja fel" – írja a szegedi PM-elnök közleményében, aki az ügy mielőbbi tisztázása érdekében feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja alapján.


Bittner Péter, az SZTE közkapcsolati igazgatója az üggyel kapcsolatosan elmondta, hogy Szabó Gábor rektor egy nem nyilvános levélben lényegében ugyanezt kérte Török Márktól: ha bizonyítéka van bármelyik dékán ellen, tárja fel. Erre válasz azonban eddig nem érkezett az EHÖK-elnöktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!