Szeged és környéke

2016.07.01. 18:35

Szigetvári: A Fidesz a néphülyítés magas fokozatába kapcsolt

Lázár János azonnali leváltását követelte mai szegedi sajtótájékoztatóján Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

Szabó C. Szilárd

– Az Együtt követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy váltsa le Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert a csütörtöki nyilatkozata után – mondta Szigetvári Viktor. (Lázár egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ő kilépne az Európai Unióból, de ez csak a magánvéleménye – a szerk.). Az Együtt elnöke szerint Lázár erkölcsileg és politikailag is alkalmatlanná vált a feladatára, mert az uniós ügyekért felelős miniszterként, aki az uniós pénzek elosztásáért felel, nem beszélhet arról, hogy az Európai Unió gazdaságilag és politikailag is káros Magyarországnak. – Nem felelhet az uniós források elosztásáért egy olyan ember, aki lázít az Európai Unió ellen. És Lázár János nem a magánvéleményét mondta, hanem egy tervnek a végét, amit pénteken megismételt Kovács Zoltán kormányszóvivő – mondta Szigetvári Viktor.

Lázár János és Kovács Zoltán tervet követnek Szigetvári szerint, amikor az EU-ból való kilépésről beszélnek. Fotó: MTI

Lázár János és Kovács Zoltán tervet követnek Szigetvári szerint, amikor az EU-ból való kilépésről beszélnek. Fotó: MTI

Mit adott Vásárhelynek az Európai Unió?

– Lázár János városa, Hódmezővásárhely rengeteg pénzt kapott az elmúlt években az Európai Uniótól arra, hogy Vásárhely polgárai – legyenek jobb- vagy baloldaliak, konzervatívok vagy liberálisok – jobb helyen éljenek – hangsúlyozta Szigetvári Viktor, aki szerint több milliárd forint uniós pénzből újították fel például a vásárhelyi városközpontot és a kórházat. – Uniós pénzből fejlődött Hódmezővásárhely, ahogy fejlődött Szeged, Makó, Szentes és más megyei település is – mondta az elnök.

– A Fidesz a néphülyítés magas fokozatásba kapcsolt az elmúlt hetekben. A Fidesz politikai célja, hogy a népszavazási kampányt Európa-ellenes kampánnyá alakítsa át, amelyben azzal akarják a magyarokat hülyíteni, hogy az Európai Unió rossz, káros, és esetleg később, néhány év múlva ki is lehetne lépni belőle – hangsúlyozta Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke elmondta, Orbán Viktor világossá tette, hogy ő most nem akar kilépni az EU-ból, de ez szerinte csak etetés. – Lázár János azért nyilatkozott csütörtökön a kilépésről, mert a Fidesz hozzú távú politikai célja, hogy egy megváltozó Európai Unióból kivezesse Magyarországot. Az Együtt meggyőződése, hogy 2020 után más Európai Unió lesz, mint amit most ismerünk, vagy amit ismertünk négy vagy nyolc éve – magyarázta az elnök. Szerinte az EU egy szorosabb közösség lesz, amiben Orbán már nem akar részt venni. – Az új Európai Unióban már nem akar belépni Orbán, hanem egy harmad-, negyed- vagy ötödvonalbeli uniós tagsággal is megelégszik, ahol több hatalmat kaphat a magyarok felett, és több vagyont lophat el magának, mert közben nem kell megfelelnie az uniós szabályoknak – mondta az elnök.

Milyen Európai Uniót szeretne Szigetvári Viktor?

1. Olyan Európai Uniót szeretnék, amelyben az EU meg tudja akadályozni, hogy magyar oligarchák és miniszterek ellopják az uniós forrásokat.

2. Olyan Európai Uniót szeretnék, amelyben lesz európai ügyészség, ami eljár az uniós adófizetők pénzének ellopása ügyében, ha már Polt Péter és korrupt ügyészi klikkje ezt nem teszi meg.

3. Olyan Európai Uniót szeretnék, ahol a közös problémákat közösen oldjuk meg. A nemzetállamok lehetnek erősek és bátrak, de sem a világgazdasági válságot, sem a gazdasági helybenjárást, sem a középosztály gyengeségét, sem pedig a menekültválságot önállóan egy-egy ország nem fogja tudni megoldani.

Az Együtt Európa mellett kampányol

Az Együtt szerint az a nemzeti érdek, hogy Magyarország benne legyen a majdani szorosabb uniós közösségben. Szigetvári elmondta, a nyár második felében európai uniós kampányt indítanak. A Fidesz által kezdeményezett népszavazást bojkottálják, nem vesznek részt a referendumon, de a kampányból nem marad ki az ellenzéki párt. – Míg a Fidesz Európa ellen néphülyít, mi Európa mellett fogunk kampányolni – hangsúlyozta az Együtt elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!