Szeged és környéke

2016.09.16. 12:45

Arab üzemmel riogatnak az algyői régi iskolánál és a 47-esen

,,Nem kell ide arab vegyi üzem!" - ezt a feliratot festette föl valaki csütörtökre virradóra az algyői Sárga Iskolára és a 47-es betonfalának mindkét oldalára. A rongálást elítélte, aki népszavazást szeretne a leendő gyárról - amelynek építtetője görög, de az Egyesült Arab Emirátusokban lakik.

Bakos András

Ez nem hiányzott


A kft. a Nemzeti Befektetési Ügynökség közvetítésével jött Algyőre, a kormány támogatná a beruházást. Molnár Áron polgármester azt mondja, ezért sem hiányzott ez a falfirkabotrány. Ha az üzemépítés ilyen előzmény után hiúsul meg, az ügynökség legközelebb talán kétszer is meggondolja, hoz-e még ide befektetőt, munkahelyeket.


A hajnali fél ötös busz sofőrje már látta a feliratot a Kastélykert utcai régi iskolaépület falán, és aztán sokan megnézhették, mert ez Algyő egyik legforgalmasabb belterületi útja. A 47-esen, az új körforgalom közelében ugyanaz a szöveg, ugyanaz a festék látható, szemlátomást ugyanaz az ember mázolt, biztos kézzel. Ezen a részen, az ipari parkban létesülne 2018-ra 4-4,5 milliárdból a tusfürdők és samponok alapanyagát előállító gyár. Csütörtökön délelőtt 9-kor az iskolánál helyszínelt a rendőrség, mert az önkormányzat feljelentést tett.


A Szegedi Rendőrkapitányság rongálás miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.


– Fekete olajfestékkel, teddy-hengerrel kenték föl a feliratot, százezer forintba is belekerülhet eltüntetni – mondta Molnár Áron polgármester. – Ez a fajta véleménynyilvánítás nem volt szokás nálunk. Hangulatkeltő, egy gazdasági ügyből politikait kreáló, felelőtlen megnyilvánulás ez.

Hosszú szünetekkel festettek, hogy az autósok könnyen elolvashassák. A 47-esen pontosan ott pingáltak, ahol az üzem létesülne. Fotó: Frank Yvette

Hosszú szünetekkel festettek, hogy az autósok könnyen elolvashassák. A 47-esen pontosan ott pingáltak, ahol az üzem létesülne. Fotó: Frank Yvette


A polgármester szerint ahhoz, hogy idáig jutott az ügy, hozzájárulhatott az üzem létesítésével kapcsolatos fórumok hangvétele. – Akadtak, akik úgy nyilvánítottak véleményt, hogy nem érdekelték őket a tények. Ilyen helyzetben nehéz vitatkozni.

Nincs közös álláspont


Az üzem ügyében kezdeményezett népszavazás téma volt a keddi rendkívüli testületi ülésen is, Gonda János (Fidesz) képviselő érdeklődött róla a jegyzőnél. Ez ügyben a polgári oldal még nem alakított ki közös álláspontot, de Gonda támogatja a kezdeményezést. A rongálást, amelyről lapunktól értesült, elítéli.

Az üzem tervével kapcsolatban – szintén tegnap – levelet írt szerkesztőségünknek Jánossy Attila, aki szeptember 5-én népszavazást kezdeményezett az ügyben. Kéréséről a választási bizottság fog határozni. Felajánlotta, szívesen nyilatkozik. Tőlünk értesült a feliratokról. – Elhatárolódom ettől. Én épp azért adtam be a népszavazási kezdeményezést, mert úgy gondolom, hogy demokráciában ez a véleménynyilvánítás korrekt módja – mondta. A 42 éves, Szegeden dolgozó informatikus 2004 óta él Algyőn. Három gyermekük van. – Az ő egészségük védelmében, csak a neten elérhető, hivatalos információk alapján fogalmaztam meg a kérdéseimet, és nincs közöm semmilyen párthoz. Ez az üzem az új iskola és a fürdő közelében létesülne, miközben a Google Maps szerint a cég görögországi üzeme 1,5 kilométerre, a marokkói 15 kilométerre van lakott területtől. Épült Algyőre szálloda, elindult a település a turizmus felé, ez az üzem beleillik ebbe a képbe? Rendben van az, hogy akik nem messze telket vettek, tőlem hallottak a vegyi gyárról? Nem kritizálnám a szakértői vizsgálat anyagát, de ez a cégtől kapott információkból indul ki. Ha baleset történik, mi a garancia arra, hogy ez a cég ki tudja fizetni a kártérítést? Biztosan kell ide öt kockázatos üzem mellé egy hatodik is?


Az ügyet a képviselő-testület kétszer is megtárgyalta. Májusban 5:4 arányban, júniusban pedig 6 támogató és 2 ellenző szavazat mellett bólintott rá az építésre (2016. június 20.: Újabb veszélyes üzem épülhet Algyőn). Molnár Áron polgármester szerint megfontolandó, hogy 55 képzett embernek munkát adó vállalkozás jönne, már az első évben 25 milliós iparűzési adót fizetve. Nem csak algyőiek találnának itt állást, de a munkavállalók között lehetnek, akik aztán szívesen ideköltöznének.

Görög az emirátusokban


Jánossy Attila lapunkhoz küldött levele kitér arra, hogy bár a fórumokon egy görögországi cég jelent meg beruházóként, a K&P Chem Kft. tulajdonosa a Chemical First Trading nevű vállalkozás, amelynek székhelye Al-Jazeera Al-Hamra település az Egyesült Arab Emirátusokban. A nyilvános cégadatokban tényleg ez áll. A 3 milliós jegyzett tőkével létrejött kft. képviseletére jogosult 32 éves Sotirios Papaioannou görög, a külföldi adószámot is Görögország adta ki, míg a férfi tartózkodási helye Al-Jazeera Al-Hamra. Az arab szóra a menekültügy miatt kaphatják föl a fejüket az emberek, de az Emirátusokból épp nem szokás elvándorolni. Az ország 530 millió dollár segéllyel és százezer szíriai befogadásával járult hozzá a válság megoldásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!