Szeged és környéke

2016.09.05. 18:23

Lézershow-n jártunk a Kele családdal

A még épülő lézerközpontra voltak kíváncsiak olvasóink, a Kele család tagjai. Az egyik gyermek fizikus, így érthető érdeklődésük, de azt ők sem gondolták, hogy a mesterségek is szerepet kapnak a kiránduláson.

Kiss Tímea

Kincset keresünk!


Lapunk Kincskeresők című mellékletének célja, hogy ne „csak" tájékoztassuk olvasóinkat: amiben tudjuk, lehetőségeink megengedik, és a célok is összhangban állnak szerkesztőségünk értékrendjével – segítsük is életüket.


Ha önnek vagy valakinek a környezetéből van olyan álma, vágya, kérése, amelyet valóra válthatnánk, jelentkezzen a [email protected] e-mail-címen, vagy küldje el kívánságát levélben a 6729 Szeged, Szabadkai út 20. címre „Kincskeresők" jeligével. Kérjük, egy rövid bemutatkozás mellett írja le történetét, és azt, miért az a kérése, amit megfogalmaz.


Eddig több olvasónk kívánságát váltottuk már valóra. Nemcsak feledhetetlen, megható pillanatokat is átéltünk.

– A fiam fizikus, ezért nagyon kíváncsi vagyok – hangzott Kele Péter egyszerű válasza az épülő lézeres kutatóközpont felé menet. Olvasónknak a születésnapjára „kért" meglepetést testvére, Kele István és felesége, Anna.

 

A természethez és a tudományhoz is szeretnék közelebb hozni a szegedieket az ELI dolgozói. A családot az ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) érdekelte, lenyűgözik őket a tudomány titkai, és kíváncsiak voltak, hogyan hat a csúcstechnika Szeged életére. Lapunk megszervezte nekik a látogatást.

Sisakban a család

A Kincskeresők című mellékletünkkel szándékaink szerint olyan olvasók kéréseit teljesítjük, akiknek mások számára is tanulsággal szolgálhat történetük, érdekes kívánságuk. Az olvasók kérése számunkra kincs, és a lapunkat választók is kincsre lelnek, ha hozzánk fordulnak.


Munkavédelmi bakancsot, mellényt és sisakot húztunk a Kele családdal, hogy bejárjuk a 25 ezer négyzetméteres, nagyjából 35 focipálya területű központot. – Sajnálom, hogy Zsófi unokánk nem láthatja – sóhajtott fel már a befelé vezető úton Anna. Férjével Szőregen élnek, nyugdíjasok. Lapunkat évtizedek óta olvassák, több fotót küldtek szerkesztőségünkbe, köztük egy családi kirándulásról készült képet is. A hatéves unokájukkal legutóbb sétahajóztak, de az ELI-kalandból most az apraja kimaradt. Tekintettel arra, hogy építkezési területről van szó, 18 év alattiak nem látogathatják az épületet, de a komplexum része lesz egy úgynevezett látogatóközpont. Ez már a fiatalabb generáció számára is nyitva áll majd.

 

Lézershow-n jártunk a Kele családdal - Galéria

Nem mondják meg, mire legyen jó

Ha a lézeres kutatóközpont elkészül, bárki szemügyre veheti parkjával, tavával együtt. Nemcsak a természethez, a tudományhoz is szeretnék közelebb hozni a szegedieket, mert nem valami titkos katonai létesítmény épül az öthalmi diáklakások mögött. Sok helyi és a városba érkező dolgozik majd itt, ezt bizonyítja minden egy ség konyhája, és a „porszívóval" ellátott öltözőfülkéik. Az óriási, pormentes kísérleteknek és lézereknek helyet adó terek miatt van rájuk szükség.


Egyelőre szinte minden négyzetméteren fúrt-faragott valaki, ahogy a papírba csomagolt épületeket jártuk. – Ez a rengeteg üveg honnan van? – kérdezte István az aulába belépve. Ráhibázott, egy része Szatymazról érkezett, ahogy több fontos „építőelem" is a környéken készült.

Lézershow-n jártunk a Kele családdal - Galéria

 

Mesterek közt

– Indulhat a show? – kérdezték, amikor az Agynak nevezett, központi egységet jártuk körül, amely egy 200 fős konferenciateremnek és egy könyvtárnak is helyet ad. Utóbbiban a híres magyar szabadalmat, az üvegbetont csodálhattuk meg egy falszakaszon: átintegettek rajta a kívül álló dolgozók. A családot szomszédjuk és egyben barátjuk, Kovács Ferenc is elkísérte, ő építészszemmel nézte a beltéri megoldásokat. 


– Nem mi mondjuk meg, mire használják, „mire legyen majd jó" – utaltak arra a lézerközpont munkatársai, hogy számos tudományág és mesterség képviselője kutathat, dolgozhat majd az ELI-ben. Az itt folyó alapkutatások eredményei számos tudományágban hasznosíthatók lesznek – közvetetten, a kutatások eredményeit felhasználva akár az esztergályosszakma is hasznát veheti a technológiának – kapta meg a választ mesterségével, a fémek megmunkálásáról kapcsolatban is Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!