Szeged és környéke

2016.09.02. 09:50

Söprögetnek: tíz iskolából elküldték a takarítókat

A Szegedi Szakképzési Centrum tíz középiskolája tegnap óta maga takaríttat. Az eddigi budapesti céggel nem hosszabbítottak szerződést. Érkeznek helyette közalkalmazottak és közmunkások, illetve ígérik az eszközöket is.

Dombai Tünde

– Utcára kerültünk, nincs munkánk – panaszkodott elkeseredetten egy takarító a Gábor Dénes szakközépiskolában. – A szakképzési centrum nem dolgoztat tovább a Browning Kft.-vel, inkább maga takaríttat. Emiatt nekünk felmondtak. Úgy tudom, egy embert vettek fel az intézményhez közalkalmazottnak. Ő egyedül ha 16 órában megszakad, akkor se végez.

 

Galéria kép



A Dériből öten kerültek lapátra. A többiekhez hasonlóan félnek, emiatt névvel, arccal nem mernek nyilatkozni.

– Ahogy szabadságról visszajöttünk augusztus elején, azt mondták, lehet, hogy egy-két hónapig leszünk. Olvastuk a szakképzési centrum hirdetését, hogy embereket keresnek a helyünkre. Nekünk pedig nem szóltak semmit. Megcsináltuk a nyári nagytakarítást, és ez a hála – panaszkodtak az asszonyok a Dériben. Megvárják a papírjaikat, és mennek munkanélkülire. Eddig 53 ezer forintot vittek haza 6 órás munkáért, 8-ért pedig 75 ezret kaptak. Most ez se lesz. A közmunkás meg 8 órával keres nettó 53 ezret – állami támogatással.


Nyerő cég a fővárosból


A Mórában informátoraink szerint két embert vett át a szakképzési centrum közalkalmazottnak, határozatlan idejű szerződéssel, szakképzettség nélkül, de legalább helyismerettel. Melléjük tesznek még közmunkásokat. A Krúdyban állítólag hasonló a helyzet, ott egynek van köztük OKJ-s takarító vizsgája. Információink szerint a tíz középiskolából 60-70 embert küldtek el. Megírtuk: őket tavaly tavasz óta a fővárosi Browning Kft. foglalkoztatta, akkor nyert a pályázaton, és váltotta az önkormányzati SZINT Intézménytakarító Kft.-t (2015. április 27.: Új cég nem jól söpör?).


Elvitték a szappant, vécépapírt


Spórolás címén saját alkalmazottakkal, és mert nem kapott elég státuszt, közmunkásokkal maga oldja meg a takarítást a szakképzési centrum – mondták forrásaink. Hozzátették, a Browningnak lejárt az egyéves szerződése, azóta hónapról hónapra hosszabbították a megbízásukat. Ők kérték a dolgozókat, hogy maradjanak, de végül megelégelték az időhúzást, és szélnek eresztették a takarítókat. Úgy hallották, volt olyan, akinek azt mondta a centrum, hogy kap munkát, de előbb regisztráltassa magát munkanélküliként, és majd közfoglalkoztatottként felveszik.

 

Söprögetnek: tíz iskolából elküldték a takarítókat



A takarítást és a takarítókat pedig az iskolák gondnokainak hatáskörébe utalták. Az is gond, hogy tanévkezdés előtt egy nappal a távozó vállalkozás az összes iskolából elvitte a szappan- és vécépapír-adagolókat, takarítószert, gépeket, az utolsó felmosóvödörig. Merthogy az mind az övé. Így járt a Csonka, a Móra-Tápai, a Déri, a Gábor Dénes, a Krúdy, a Kossuth Zsuzsa, a Kőrösy és a Vedres. Kettő – a József Attila és a Vasvári – kivétel, mert velük kapcsolatban állítólag egy szegedi céggel szerződött le a szakképzései centrum. Kerestük a Browning Kft.-t, de nem kívántak nyilatkozni.


Ahogy a főigazgató látja


– Valamennyi iskolában lejárt a cég szerződése, melyet nem hosszabbítottunk meg – pontosította információinkat [namelink name="Angyalné Kovács Anikó"], a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója, aki az esetleges minőségi kifogásokat firtató kérdésünkre hozzátette: az esetleges problémákat belső ügyként, szerződés szerint kezelték.


A felveendő létszámról azt írta, valóban saját dolgozókat vesznek fel, az intézmények méretétől függően. A felvehető létszámra a fenntartó (Nemzetgazdasági Minisztérium – a szerk.) jóváhagyása csak augusztus folyamán érkezett meg. Emiatt első körben arra törekedtek, hogy indulásra minden iskolába kerüljön olyan létszám, amivel a biztonságos ellátás megoldható.


Az új dolgozók felvételét az idő rövidsége ellenére is megfontolják, átgondolják, a létszám feltöltése folyamatos. A közmunkások felvételéről szóló információ a főigazgató tájékoztatása szerint fordítva igaz. Vagyis az iskolákban a takarítás jellege miatt alapvetően szakképzett kollégákra számítanak. Jelezték a kormányhivatalnak, hogy az üres álláshelyekre közfoglalkoztatottak jelentkezését is várják. Az új cégre, a státuszokra, valamint a vécépapírra, takarítószerekre és eszközökre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ.


Lesz szappan, vécépapír


Forrásaink a Csonka-szakközépiskolában tegnap két alkalmazottat és két közmunkást láttak takarítani, megérkeztek a tisztítószerek is, és lesznek később gépek, eszközök, szappan- és vécépapír-adagoló. Úgy tudjuk, hasonlóan töltik fel a Krúdyt és a Móra-Tápait is.

 

Söprögetnek: tíz iskolából elküldték a takarítókat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!