Szeged és környéke

2016.11.05. 15:00

Hubertusszal emlékeztek a szovjet megszállásra

A Hubertusz Zelei Miklós drámája, ősbemutatóját csütörtökön tartották a kárpátaljai Beregszászon. A szerző lapunk munkatársa volt.

A darab 1957-ben és a rendszerváltáskor játszódik Budapesten, egy csepeli fiú és egy újpesti lány szerelmi története. A forradalomban részt vett fiúnak temetést rendeznek, miközben ő nyugatra szökött a megtorlás elől. Ez kitudódik, és a naiv kamaszlányt arra próbálják rávenni, hogy csalja haza a kedvesét, akivel mindenképpen le akarnak számolni. A dráma arról szól, hogyan bánunk egymással, mennyire vagyunk hűségesek, és hogyan bánik el az emberrel a rendszer. „Ennek a lelki kézre kerítésnek a története a darab, s annak, hogy miképpen 'fáradoztak' a félelem kultúrájának megteremtéséért" – mondta az MTI-nek a szerző, aki Kiskunhalason született, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán diplomázott, 1992-től pedig lapunk munkatársa volt. 

 

Az előadás a budapesti Gózon Gyula Kamaraszínház és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház közös produkciója. Magyarország szovjet megszállásának 60. évfordulója alkalmából mutatták be a darabot Beregszászon, emlékezve az ellenállókra, és „megmutatva a hazugságnak azokat a nyomorító lelki technikáit, amelyekkel az ellenállást az emberek szívében is, elméjében is meg akarták törni" – írja a dráma összefoglalója. 

A Hubertuszt Zelei Miklós tavaly nyáron fejezte be. Az előadást a Vidnyánszky Attila alapította beregszászi társulat január 22-én, a magyar kultúra napján Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházban, majd Budapesten is előadja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!