Szeged és környéke

2016.11.17. 23:18

Nem vagyunk arabok! - mondta a görög befektető

Ha összegyűlik annyi aláírás, hogy népszavazást kell kiírni Algyőn, meg sem várja az eredményét, elmegy - jelentette be a vegyi üzemet tervező görög cég egyik vezetője. A lakossági fórumra most eljöttek a beruházás pártolói is.

Bakos András

1984-ben hozta létre a céget két egyetemi csoporttárs, azóta fejlődtek, lett üzemük Görögország után Marokkóban, Algériában, és egy közép-európai üzleti partnerük megrendelésére valahol Szeged és Arad között szeretnének új gyártó egységet építeni. Algyő mellett más helyszíneket is megnéztek a magyar kormány ajánlására, de ez tűnt megfelelő területnek – magyarázta Vasilis Papaioannou, a K&P Chem Kft. egyik vezetője a csütörtök esti algyői fórumon, hogyan kötöttek ki a 47-es új körforgalma és a vasút közötti területen.

 

Most azért hirdettek fórumot, hogy válaszoljanak a felmerülő kérdésekre. Ez időszerű volt, hiszen az üzem megépítésével kapcsolatban népszavazási kezdeményezés indult. A görög üzletember nyilvánvalóvá tette: megérti, hogy egy vegyipari beruházással szemben ösztönösen ellenérzés ébred az emberekben, de ők betartottak és ezután is betartanának minden előírást. Ha az derül ki, hogy őket itt nem látják szívesen, és összegyűlik annyi aláírás, hogy népszavazást kelljen tartani, ők annak az eredményét már nem várják meg. Senki se költözne olyan társasházba, ahol tudja, az ott lakók egy része gyűlöli.

Lakossági fórum az algyői vegyi üzemről. Fotó: Kuklis István

A gyűlésre mintegy nyolcvan helybeli jött el. Jelen voltak az aláírásgyűjtés kezdeményezői, a teljes képviselő-testület. Most eljöttek olyanok is, akik pártolják a beruházást, de a vita konszolidált volt. Csak egy, az ellenzők egyikét kritizáló bekiabáló hozta szóba Isten bizonyos testrészét. A hozzászólók egy része most is aggodalmának adott hangot, mások viszont amellett érveltek, hogy a MOL lassú kivonulása után is kellene Algyőre munkahely.


A felmerülő kérdésekre elhangzott, hogy az üzem, ha megépül, etoxi-alkoholt és ként használ föl, nem robbanékony és nem gyúlékony anyagot, a kiömlés ellen kell védekezni. A levegőbe a megengedett napi 500 milligramm per köbméternyi kén-dioxid helyett 40 milligrammot bocsát ki, ez színtelen, szagtalan.


A cégnek azért van dubaji leányvállalata, mert a marokkói és algériai üzemet onnan felügyelik, ez így volt praktikus. A tulajdonosok nem arabok, görögök, és saját zsebük ellen dolgoznának, ha egy 4 milliárdos, hitelből létesülő üzemet a hatóságok két hónap után bezárnának, mert szabálytalanul működik. Vasilis Papaioannou azt mondta, az algyőieknek el kell dönteniük, bíznak-e saját hatóságaikban.

 

A fórum végén Molnár Áron polgármester azt kérte, mindenki gondolja át, aláírja-e a népszavazásra buzdító ívet. Mert ha a cég tartja ígéretét, és a 800 aláírás láttán szedi a sátorfáját, előfordulhat, hogy olyan kérdésről kell népszavazást tartani, ami addigra már nem aktuális. A fórum után megkérdeztük az egyik kezdeményezőt, Boldizsár Attilát, hány aláírásnál tartanak, de azt felelte, „ez titkos".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!