Szeged és környéke

2016.11.07. 10:12

Yossi Amrani: Emlékezzünk és tanuljunk

A zsidó kulturális fesztivál fontos híd a magyarok és a magyarországi zsidók között, emlékezni tanít, arra, hogy mindnyájan Isten gyermekei vagyunk - mondta Yossi Amrani izraeli nagykövet Szegeden.

Lass Péter

– A szegedi zsinagógára pillantva eszünkbe jut, hány élet veszett oda, ugyanakkor azt is látjuk, hogy ez a közösség milyen csodálatosat alkotott, és milyen sokat adott a szegedi lakosságnak – mondta Yossi Amrani, Izrael új magyarországi nagykövete, aki eljött az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál zárónapjára, szombaton.


Először látogatott el Szegedre, a felújítás alatt álló zsinagógában adott interjút. – Nagyon fontos, hogy a szegedi zsinagógát felújítják. Reményeim szerint sok ember ellátogat majd ide, emlékezik és tanul a történelemből.


A nemrég kinevezett nagykövet arról beszélt, egyformán fontos feladat számára erősíteni a két állam és a két országban élő közösségek közötti, valamint a tudományos és az üzleti kapcsolatokat. – Izrael és Magyarország egyaránt közepes méretű gazdasággal rendelkezik. Utóbbi fontos tagja az Európai Uniónak, Izrael pedig high-tech központnak számít. Megvannak azok a területeket, amelyekben a két ország együtt tud működni – fogalmazott Yossi Amrani.


Azért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a fesztiválon, mert miután a magyarországi városokban sem maradtak népes zsidó közösségek, az ilyen rendezvényeken tudja megmutatni magát a helyi zsidóság. – Ezek a fesztiválok hidak, amelyek a magyarok és a magyarországi zsidók között létesülnek. Megtanítanak bennünket emlékezni a múltra, és arra, hogy mi mindannyian emberek vagyunk, Isten gyermekei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!