Szeged és környéke

2016.12.15. 15:22

Ennyire futja a fizetésünkből

Csongrád megye - A megye legnagyobb árbevételű cégénél kevesebb mint 200-an dolgoznak, a bronzérmesnél viszont közel 2800-an. A topcégek jellemzően jobban fizetnek, mint az átlagos munkáltató, de ez ezért elsősorban az élbolyra igaz. Erre telik a keresetből - az átlagok mögé néztünk.

Kovács András

A korábbi régiós kiadványok után idén először készült el a Csongrád megye legnagyobb vállalkozásait ismertető TOP 100, a mélyebb merítésű „kötet" bemutatója múlt pénteken volt. Az előadók temérdek adatot soroltak fel vagy mutattak meg a kivetítőn, az árbevételtől a nyereségig, az exporttól az importig, a foglalkoztatástól a fizetésig. A záróprezentáció záró képkockái kicsit felfrissítették a fáradás jeleit mutató hallgatóságot, az előadó játékos egyszerűséggel, szemléletesen fejezte ki mondandóját. Mire elég a havi fizetésünk? – ami természetesen attól függ, mit, illetve hol dolgozunk.


Csongrád megyében a havi nettó átlagkereset 139 ezer forint volt tavaly – országosan ugyanez a szám 162 ezer. A megyei átlagnál sokkal jobban keresnek azok, akik az 50 legnagyobb cég valamelyikénél dolgoznak, és még inkább azok, akik az első ötnél. Név és sorrend szerint a ma már ENKSZ-re „keresztelkedett" Dégáznál, a DÉMÁSZ-nál, a Picknél, a makói ContiTechnél és a Hansa-Kontaktnál. (A top 5-be kerüléshez 50 milliárd forinti nettó árbevétel kellett.)


Az éllovas ötösnél közel 5800-an dolgoznak, legtöbben a Picknél, 2872-en, legkevesebben a Dégáznál, 196-an. Az érintett alkalmazottak havi átlagkeresetéből több minirúd Pick szalámira futja, s kevesebb időt kell dolgozni a Kecskeméten készülő Mercedes B-osztályú autóért, illetve egy 11,1 millió forint értékű lakásért, mint a megyei átlagpolgárnak.

 

Táblázatunkban nem szerepel, de a kamarai rendezvényen bemutatott dián volt egy negyedik sor is, a top 50 alsó decilise – így a szakma –, vagyis az alsó 10 százaléka. Egészen pontosan a top 46–50. Ez a kereskedelem, raktározás, építés és készülékgyártás területén működő ötös átlagosan 4,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el tavaly. (Az első 50-be kerüléshez minimum 4,2 milliárd forint kellett, a top 100-ba ennél 2 milliárddal kisebb is elég volt.)


Meglepő, hogy ennél az „alsó" ötösnél mennyivel kevesebbet utalnak a dolgozóknak, mint a megyei átlag. A 124 ezres nettóból 7 minirúd Pick szalámival kevesebbet vásárolhat az érintett, az autóért 7, a lakásért 12 hónappal többet kell dolgozni, mint a megyei átlagnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!