Szeged és környéke

2017.05.31. 10:58

Hárommillió dohányos országa vagyunk

Könnyebben mozog, nem kapkod levegő után, és bár a leszokás után hízott néhány kilót, már azt is leadta. Hasonló tapasztalatokról számolt be egykori kollégánk, Horváth Attila is, aki szintén öt éve hozta meg ezt a döntést.

Timár Kriszta

A tökmag segített

Mennyit spórol, aki leteszi?

Kiszámoltuk: a legolcsóbb dobozos cigaretta 970, a legdrágább 1230 forintba kerül. Ezeknél olcsóbb a szivarka, amelyből 20 darab 595 forintba kerül, illetve aki sodorja a cigit dohányból, akár napi 500 forintból is kijöhet. Napi egy dobozzal számolva tehát 15–37 ezer forintba kerül
– Az első cigijeimet stikában már 14 éves koromban elszívtam, 18 éves koromtól pedig már erős dohányos voltam. Előfordult, hogy 2 doboz cigi sem volt elég egy napra. Aztán egy nap, amikor biciklizés közben meg kellett állnom, annyira köhögtem, egy anyuka pedig azt mondta a gyerekének rám mutatva, hogy „csúnya, beteg bácsi", elhatároztam, hogy ez így nem mehet tovább. Egy ott alvós buliban az egyetlen, még a dobozban maradt cigire azt mondtam, ez az utolsó. És valóban nem szívtam azóta sem.

Attilának viszont nehéz volt a leszokás, a mai napig álmodik azzal, hogy cigarettázik. – Pótcselekvésként a tökmag vált be, annyit rágtam, hogy hónapokig fájt az állkapcsom. A kávézás és a várakozás volt a legrosszabb egyébként, ezeket nagyon nem kedvelem a mai napig cigi nélkül.

Ma van a dohányzásmentes világnap, amelyet a WHO kezdeményezésére tartanak 1988 óta május utolsó napján. Ezen a napon arra igyekeznek ráirányítani a figyelmet, hogy világszerte évente ötmillióan halnak meg a dohányzás ártalmai miatt. Magyarországon különösen rossz a helyzet: a daganatos betegségek közül a tüdőrák okozza a legtöbb halálesetet az EU országaiban, ez a betegség pedig a tagállamok közül nálunk a leggyakoribb. De ez csak egy a cigaretta által okozott betegségek közül.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Hárommillió aktív dohányos

– Egyéb daganatos megbetegedéseket, szív- és érrendszeri betegségeket és krónikus tüdőbetegséget is okozhat a cigaretta, amelyet Magyarországon nagyjából 3 millióan szívnak – mondta el [namelink name="Somfay Attila"], a SZTE Tüdőgyógyászati Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Hozzátette: a legnagyobb probléma, hogy többségében tinédzserkorban kezdenek el a gyerekek dohányozni, a bulik, baráti összejövetelek pedig, amelyek hozzátartoznak az életformájukhoz, csak segítik ezt a trendet. – Egy kialakulatlan személyiség nem is tudja mérlegelni ennek a veszélyeit, 4-5 év dohányzás után pedig már kialakul a rítustól való függés. A legtöbben emiatt nem tudnak elszakadni a cigarettától. Nikotinfüggőség csak erős dohányosoknál, napi 1-2 csomag elszívása esetében jöhet szóba.

Akaraterő vagy patikaszerek

Persze leszokni nem csak akaraterővel lehet: kevésbé erős személyiségek egyéb segítséget is igénybe tudnak venni. Létezik például erre szakosodott ambulancia, ahol tanácsadással, gyógyszerekkel segítik a dohányosokat. A patikákban pedig többfajta készítmény is elérhető recept nélkül, amelyek költsége nem haladja meg az erős dohányosok által kifizetett összeget. – Év elején és a szabadságolások idején a legkeresettebbek ezek a termékek – mondta el [namelink name="Kacsó Orsolya"] szakgyógyszerész. – A legjobban a rágót szeretik, de népszerű a szájban oldódó tabletta is, aminek a doboza ráadásul öngyújtót imitál. Ezek a tapaszokkal együtt mind a nikotint pótolják, a pszichés függésen viszont nem segítenek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!