Szeged és környéke

2017.07.05. 15:49

Felújítják az 55-öst: tűzfészkek az út mellett, bicikliúttal lezárt bejárók

Attól tartanak Ásotthalmon, hogy a felújítás miatt az 55-ös főút mellett felhalmozott és hónapok óta száradó többméteres gallyrakások kigyulladnak, és leéghet az erdő mellett a település is. A felújítás közben más gondok is adódtak, de a kivitelező azt ígérte az önkormányzatnak, rendezi a helyzetet.

T. R.

– Egyszer már leégett Ásotthalom. Nem szeretnénk, ha ez újra bekövetkezne – jelentette ki Fackelmann István, a település alpolgármestere, aki aggódik az 55-ös főút szélesítése miatt lenyesett gallyak óriási halmai miatt, amelyeket hónapok óta nem szállítottak el az út mellől. Mivel az elmúlt időszakban ezek a több méter magas rakások teljesen kiszáradtak, kiváló tűzfészkek. Elég egy kóbor csikk, hogy lángra kapjanak, majd felgyújtsák a települést körülölelő erdőt.


Miután a problémát az alpolgármester egy hete nyilvánosan is jelezte egy sajtótájékoztatón, a katasztrófavédelem kézbe vette az ügyet, és úgy tűnik, a veszélyforrást napokon belül fölszámolhatják – a kivitelező alvállalkozói, illetve a magánerdő-tulajdonosok elszállítják a rakásokat a helyszínről.

Felújítják az 55-ös főutat, gondok Ásotthalomnál - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette


 – Az ásotthalmiak nagyon örülnek a főút felújításának, de adódnak közben komoly nehézségek. Szerencsére a kivitelező Duna Aszfalt együttműködő ezeknek a megoldásában – mondta az alpolgármester.

 

Arra utalt, hogy a főút felújítása és szélesítése mellett Ásotthalomtól a megyehatárig kerékpárutat is kiépítenek, amely viszont több helyen lezárja a tanyabejárókat. Ez többek között azért gond, mert tűz esetén a tanyából nem tudnak autóval kimenekülni a főútra, és a tűzoltók sem tudják járművel megközelíteni a tanyát.


Öttömös felé autózva bal oldalon több ilyen bejárót láttunk, amelyeket azóta házi barkácstechnikával tettek használhatóvá. Ahol betervezték a bejárót, ott láthatóan kihagyták a bicikliút szegélyköveit, ahol nem, ott viszont homokból és sóderből építettek átjárót a szegélyköveken keresztül. Láttunk olyan megoldást is, ahol széttörték az útban lévő betonelemeket. Erről annak maradványai árulkodtak. A furcsa az, hogy a bejáró főút felőli végére még kitettek egy munkavégzésre figyelmeztető táblát a tanyáról kihajtóknak, arról viszont elfeledkeztek, hogy a kerékpárúton átvezetőt is tervezzenek nekik.


Fackelmann István azt mondta, ennek a problémának a rendezését is megígérte a kivitelező. Ahogy azt is, hogy a munkagépek által helyenként összetört korábbi bicikliutat is kijavítják a munka végéig. Az alpolgármester abban bízik, hogy az útépítési munkákkal még tél előtt elkészülnek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!