Szeged és környéke

2017.08.12. 07:30

Van, ahol fix összegben, másutt százalékban számolják fel a kezelési költséget

Egy sör áráért még nem foglalkoznak vele, de ha egy rendes ebéd kijön belőle, már figyelik a kezelési költséget is egyes valutavásárlók. A többség viszont csak a váltási árfolyamokat nézi.

T. R.

– Csak érdeklődtünk, de több helyen is szétnézünk, mielőtt megvesszük az eurót – mondta tegnap egy férfi a szegedi Napfény Park parkolójában álló pénzváltó bódé előtt. A két gyerekkel érkező férfi a családi nyaralásra akart vásárolni valutát, de azt mondta, a kezelési költséget nem nézte meg, csak a váltási árfolyamot.


Sokan vannak ezzel így, pedig ha egy család külföldi utazás előtt valutát vesz, akár több ezer forintot is ott hagyhat egy-egy pénzváltónál kezelési költség vagy tranzakciós illeték címén. A pénzváltók utcákra kitett reklámtábláin is csak az eladási és vételi árfolyam látható – aki a kezelési költségre is kíváncsi, annak a pénzváltóban is szét kell néznie.


A Napfény Park parkolójában lévő bódéban például konkrétan felsorolják, mekkora összeg után mennyi a kezelési költség. Itt már 10 euró vásárlásakor is 125 forintot fizetünk, 1000 eurónál ugyanez 2 ezer forintba kerül. 6 ezer forintnál többet viszont nem kérnek, akármennyit is váltunk. Ezt az összeget egyébként itt 2 millió forint fölött kell kifizetni.

 A Tisza Lajos körúti pénzváltóknál tegnap délben jobb volt az árfolyam, de kezelési költséget itt is felszámolnak. Az egyikben a vásárolt valuta 0,3, a másikban 0,4 százalékát, de legfeljebb 6 ezer forintot. A megkérdezett vevők harmada azt mondta, figyeli a kezelési költséget, a többség viszont csak az árfolyamra kíváncsi. Volt, aki tőlünk tudta meg, hogy a kifizetett összegért kevesebb eurót fog kapni, mint az árfolyamtábla alapján hinné.


– Hetente jövök, váltok 2-300 eurót, de ott nem számít a kezelési költség. Ha pedig többről van szó, inkább magánszeméllyel üzletelek. Ha már egy rendes ebéd ára kijön belőle, érdemes a kezelési költségre is figyelni – adott tanácsot Viktor, aki bankban sosem vesz vagy ad el eurót, mert ott sokkal rosszabbul váltják.


– Szoktam figyelni a kezelési költséget, de amennyit én váltok, annál nem túl jelentős ez az összeg. Egy sör áráért én biztos nem megyek három utcával odébb – mondta a Kárász utca egyik belső udvarán működő pénzváltó előtt Rosta Péter, aki tegnap csak egy százeuróst akart beváltani. Ha véletlenül is, de ügyesen választott: annál az üzletnél ugyanis egyáltalán nem számítottak fel kezelési költséget. Igaz, az árfolyam sem a legkedvezőbb volt.

Adatgyűjtés a pénzmosás ellen

Ne lepődjünk meg, ha elkérik a személyi igazolványunkat és a lakcímkártyánkat, amikor 300 ezer forint fölötti összegért vennénk eurót. A pénzmosás elleni törvény értelmében ugyanis az ügyfeleknek meg kell adniuk ezeket az adatokat, amelyet a bizonylaton feltüntetnek. Kétmillió forint fölött pedig emellett egy úgynevezett pénzmosási adatlapot is ki kell tölteni. Mindez persze elkerülhető, ha a fenti értékhatárok alatt, részletekben vált valaki összesen az értékhatárt bőven meghaladó valutát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!