Szeged és környéke

2017.10.04. 20:43

Jól járható, de még nincs kész az 55-ös: októberben megkapja a kopóréteget is a főút és a kerékpárút

Csongrád megye - Bár úgy tűnik, már csak a burkolati jelek felfestése és a 40-es táblák leszedése hiányzik, több munka még hátravan az 55-ös főút Ásotthalom és a megyehatár közti, felújítás alatt álló szakaszán. Amíg nem végeztek az úton, marad a sebességkorlátozás, amivel kevesen törődnek.

T. R.

Csak ott lesz esőbeálló, ahol eddig is volt


A felújítással érintett szakaszon jelenleg ideiglenes buszmegállók vannak, habár az új „megállószigetek" már láthatóan elkészültek. Érdeklődtünk, meddig lesznek még az útszéli murván elhelyezve a megállók, és befedik-e az újakat. A NIF arra nem válaszolt, mikor készülnek el teljesen a megállók, azt közölték, hogy a beruházásban a megállók burkolatát és az esőbeállókat újítják fel – új fedett váró építése viszont nem része a projektnek.

– Jelenleg a kötőréteg aszfaltján megy a forgalom, a hiányzó kopóréteg aszfaltozása még nem kezdődött el. Az várhatóan októberben készül el a teljes szakaszon. A burkolati jelek festését a kopóréteg aszfaltozása után lehet elvégezni. A sebességkorlátozás az úton folyó munkák befejezéséig érvényben marad – válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., amelyet arról kérdeztünk, mikorra készülhet el hivatalosan is az 55-ös főút mórahalmi elkerülő és megyehatár közti szakasza.


Aki ugyanis az Ásotthalom és Öttömös közti útszakaszon közlekedik, hetek óta azt tapasztalja, az út remekül autózható, a szélesítés befejeződött, csupán a burkolati jelek felfestése, és a 40-es sebességkorlátozó táblák eltávolítása hiányzik. A kamionok és az autók ennek megfelelően is hajtanak – szinte senki sem tartja be a sebességhatárt.


Ahogy megírtuk, az 55-ös 15,7 kilométeres szakasza maradt utoljára a Szeged és Baja között futó főút mintegy 100 kilométerének évek óta tartó felújításában. A közúttal párhuzamosan pedig kiépítenek 12,7 kilométer kerékpárutat is Ásotthalom és a megyehatár között, illetve a főút szélesítésével összhangban korrigálják a Mórahalom és Ásotthalom közti biciklutat. Így nemcsak gépjárművel, de biciklivel is zavartalanul lehet majd eljutni Szegedtől Bajáig. A munkát a Duna Aszfalt Zrt. végzi 6 milliárd 28 millió forint uniós és hazai forrásból.

Októberben megkapja a kopóréteget is a főút és a kerékpárút.

Fotó: Kuklis István

 Bár a befejezés hivatalos határideje 2018. április 30., úgy tudjuk, a kivitelező már idén szeretné befejezni a munkát az útpályán, hogy jövő év elejére már csak a forgalmat nem akadályozó feladatok maradjanak.


A munkákat koordináló NIF Zrt.-től megtudtuk, a kerékpárút építése is jól áll: ott szintén csak a kopóréteg aszfaltozása van hátra. A tervek szerint ezután következik az út és a kerékpárút közötti árok kibetonozása és a padka elkészítése. Hátravan még a légkábelhálózat kiváltása. Ha mindezzel elkészültek, következik a forgalomtechnikai elemek – burkolati jelek, táblák, korlátok – elhelyezése. A kertészeti munkák – fű és fák telepítése – lesznek majd az utolsó simítások.


Hogy mindezzel mikorra készülnek el, pontosan nem tudni, de a NIF tájékoztatása szerint a kivitelező mindent megtesz annak érdekében, hogy még a határidő előtt elkészülhessen az út.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!