Szeged és környéke

2017.11.22. 13:30

Hiába csökken a hal áfája, a halászlé nem lesz olcsóbb

Csongrád megye - Hiába csökken a hal áfája jövőre 27-ről 5 százalékra, a halászlé biztos nem lesz olcsóbb jövő karácsonyra, mert a kötelező minimálbér-emelés és a 4 százalékos turizmusfejlesztési adó elviszi a többletbevételt. Jól a tógazdaságok és vásárlóik, valamint a horgászegyesületek járnak.

Arany T. János

– Egy csinos, karcsú pontypatkót kérek, kis kenyérrel – rendelte meg az ételt Újváriné Koskóczi Anna a Mars téri Irén csarnok népszerű halsütödéjének tulajdonosától, Tibai Józsefnétől. A nyugdíjas törzsvásárló a szép szelet halért 900, a kenyérért 30 forintot fizetett. Ha minden jól megy, és a vállalkozónak kijön a matek, lehet, hogy jövőre a 10 dekánként 420 forintért kínált pontypatkót már 400-ért tudja adni a sütödés. – El lennék ájulva, de majd hiszem, ha látom – tette hozzá Anna.


Februárban jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 24. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállítás megnyitóján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, hogy jövőre kezdeményezi a Földművelésügyi Minisztérium a hal áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentését annak érdekében, hogy az egészséges élelmiszerek szélesebb fogyasztói réteghez juthassanak el.

iába csökken a hal áfája, a halászlé nem lesz olcsóbb. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


– Remélem, valóra válik az elképzelés. Az elmúlt időszakban 25 százalékkal nőtt a magyarországi halfogyasztás, az ágazat minőségi termékeket kínál, remélem, folytatódik ez a folyamat, ami a munkahelyteremtés szempontjából is fontos – mondta lapunknak a miniszter.


– Valóban drága a hal, ha azt nézzük, hogy egy egykilós példánynak 40-45 deka az ehető része. De azt is szem előtt kell tartani, hogy míg a baromfi 10 hét után, a sertés 6-7 hónaposan vágható, hal esetében 24–26 hónapnak kell eltelnie, mire étkezési minőségű lesz – hangsúlyozta Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója. Sztanó szerint az egyik oka annak, hogy Magyarországon évek óta nem emelkedik az egy főre eső ötkilós halfogyasztás, hogy a hal valóban sokak számára drága.


– Szerintem a fogyasztói ár is csökkenni fog, kedvezőbb áron kapja meg a halat a vevő. Ez persze biztos nem jelent 22 százalékos árcsökkenést, de érezhető lesz – tette hozzá az ügyvezető.


A halgazdaságon kívül a horgászegyesületek járhatnak jól az áfacsökkenéssel. – Igen, mi is bízunk benne, hogy jövőre olcsóbban jutunk halhoz. Mivel nonprofit szervezet vagyunk, további halra fordítjuk az így megmaradt pénzt – magyarázta Láda Gáspár, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

iába csökken a hal áfája, a halászlé nem lesz olcsóbb. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA



Egyáltalán nem ilyen derűlátók a vendéglátósok. – Nem valószínű, hogy január elsejétől olcsóbbak lesznek nálunk a halételek – kezdte Somogyvári Péter. A Jobb Mint Otthon és a Kiskőrössy, valamint egy budapesti halászcsárda üzletvezetője elmagyarázta, hogy hiába csökken a hal áfája és a helyben készített ételek forgalmi adója 18-ról 5 százalékra, a kötelező minimálbér-emelés és a január elsejétől az árbevételből fizetendő új, 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás ezt kiveszi a zsebükből.


– Zseniálisan kommunikálja a kormány az adócsökkenést és a béremelést, de ez utóbbit mi, a vállalkozók fizetjük, nem a kormány. Így végül semmivel nem marad több bevétel a vendéglátósnál, amiből árat tudna csökkenteni és ezzel a forgalmat növelné – fogalmazott a két szegedi és egy budapesti halászcsárda vezetője.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!