Szeged és környéke

2017.11.21. 08:53

Korrupcióval vádol magyar vámosokat a szerb Blic bulvárlap

Röszke - Egy nemzetközileg elismert szerb genetikus Twitter-bejegyzése alapján írt cikket arról a szerb Blic bulvárlap, hogy ,,egyes szerbek azt állítják, a magyar vámosok kenőpénzt követelnek a határátlépés felgyorsításához". A NAV nem kommentál hallomásokon alapuló történeteket.

A. T. J.

A Délhír című magyar nyelvű szerbiai hírportál a szerb Blic bulvárlapra hivatkozva arról számolt be a napokban, hogy szerintük folytatódik a kilencvenes évek gyakorlata, amikor a szerbiai buszvezetők a csempésztúrák során pénzt gyűjtöttek az utasoktól állítólag magyar vámosok számára, hogy gyorsabban átléphessék a szerb–magyar határt. A cikk egy nemzetközileg elismert szerb genetikusprofesszor, Miodrag Stojkovic Twitter-bejegyzése alapján készült, amelyben felháborodásának adott hangot, amiért „a magyar vámosok buszonként száz eurót követelnek, amit még a kiránduló gyermekek is kénytelenek kifizetni, és ez megalázó". Ezt az egyik leskovaci ismerősétől hallotta, akinek a gyermeke ilyen busszal utazott.


A Blic megkereste Stojkovicot, aki azt mondta, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a begyűjtött pénzt esetleg a buszsofőr megtartotta magának. A leskovaci gimnázium illetékesei ezzel szemben nem erősítették meg a fenti sztori hitelességét. Mint mondták, senki sem követelt pénzt a diákoktól, a busz pedig zavartalanul átkelt a határon.

A Blic szerb bulvárlap szerint a szerb buszvezetők pénzt gyűjtenek az utasoktól a határátlépés gyorsítása érdekében. A NAV nem kommentál hallomásokon alapuló történeteket. Fotó:

A Blic szerb bulvárlap szerint a szerb buszvezetők pénzt gyűjtenek az utasoktól a határátlépés gyorsítása érdekében. A NAV nem kommentál hallomásokon alapuló történeteket. Fotó: Karnok Csaba

Zorica Miladinović niši újságírónő pedig azt panaszolta a belgrádi lapnak, hogy a röszkei határátkelőnél a Lasta buszvezetői közölték az utasokkal, hogy amennyiben jónak látják, dobják össze a pénzt a gyorsabb határátlépéshez. Hangsúlyozták, hogy ez nem kötelező, csak ajánlatos. A szerb Yuta Idegenforgalmi Ügynökség igazgatója felszólította az utasokat, hogy a jövőben tájékoztassák a hasonló esetekről az ügynökséget, amely kivizsgálná, hogy a buszvezetők vagy a vámosok próbálják-e ily módon kicsikarni az utasok pénzét.


Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, amelynek kommunikációs szolgálata azt a választ adta, hogy a rendőrség a témában nem rendelkezik hatáskörrel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) úgy kezdte válaszát, hogy a hivatal nem kommentál hallomásokon alapuló történeteket. A sajtóosztálytól megtudtuk, általánosságban elmondható, hogy a költségvetési bevételek jelentős részéért felelős szervezetnél alapvető követelmény, hogy annak összes dolgozója feddhetetlen legyen, és a jogszabályok maradéktalan betartásával végezze munkáját. A szabályokat megszegő alkalmazottakkal szemben a NAV zéró toleranciát alkalmaz.


– Amennyiben bárki úgy véli, hogy a vele szembeni intézkedés jogsértő, úgy joga van az ellen panasszal élni az intézkedő szerv vezetőjénél, az ügyészségnél, vagy külföldi állampolgárok esetében az adott ország nagykövetségénél. Ehhez a joggyakorláshoz azonban nem alkalmas fórum a közösségi média és a sajtó – írta válaszában NAV sajtóosztálya.

 

A belügyminisztert kérdezte


Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez: arra volt kíváncsi, miért nem működik teljes kapacitással a röszkei határátkelőhely. A képviselő úgy véli, a magyar–szerb közúti határátkelőhelyeken, különösen a Röszke és Horgos közötti autópálya-átkelőnél, régóta áldatlan állapotok uralkodnak, mivel a rendelkezésre álló folyosók nagy része zárva van. Az országgyűlési képviselő szerint a probléma egyszerűen orvosolható lenne a kapacitások kihasználásával. Az Együtt országgyűlési képviselője szerint mindennek a hátterében humánerőforrás-hiány állhat: vélhetően nincs elég ember, aki a határátkelőhelyeken teljesít szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!