Szeged és környéke

2017.11.24. 17:17

Újabb könyv jelent meg az ítélőtábla történetéről

Szeged - Megjelent a napokban a Szegedi Ítélőtábla történetét bemutató könyvsorozat harmadik kötete. A kiadványt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke méltatta sajtótájékoztatón, pénteken.

Suki Zoltán

Az eddig megjelent két kötet után bemutatták a Szegedi Királyi Ítélőtábla történetéről szóló könyvsorozat harmadik kiadványát pénteken sajtótájékoztatón, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A kiadvány elkészítését támogatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) is. A hivatal elnöke, Handó Tünde elmondta, hogy az új kötetet az előző kettőhöz hasonlóan élmény olvasni. Ráadásul ez a mostani az I. világháború utáni időszakról, a Horthy-korszakról szól. Az elnök szerint kiderül a könyvből, hogy mit jelentett az ország megcsonkítása, és hogyan hatott ez a bíróságra. Hogyan keveredtek össze a hatásköri területek, és hogyan történt az, amikor a román szakminiszter felmentette az összes magyar bírót Romániában. Emellett a könyvben vannak történetek arról, hogy mit jelentett a szuperinfláció, miből éltek a bírók, hogyan teremtettek egzisztenciát, és hányszor ült össze Szegeden a Magyar Jogászegylet.

Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke és  Balogh Elemér, a jogi kar dékánja, a rendezvény házigazdája a könyvbemutatón. Fotó: Kuklis István

Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Balogh Elemér, a jogi kar dékánja, a rendezvény házigazdája a könyvbemutatón. Fotó: Kuklis István

Antal Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának docense, a könyv szerzője egy olyan kötetet állított össze, amelyik nemcsak a bíróknak és a szegedi jogászoknak lehet érdekes, hanem mindazoknak, akiket érdekel a város múltja – fogalmazott Handó Tünde.


Az OBH elnöke beszélt a Szegedi Törvényszék felújítása körül kialakult helyzetről is. „2012-ben köteleztem el magam e mellett a projekt mellett. Már abban az évben legalább négyszer jártam Szegeden, csak ezért. Sajnálom, hogy ma is, a havonta történő viták, megbeszélések ellenére a főépítész még mindig nem egyezik bele azokba a fejlesztésekbe, amelyeket mi fontosnak tartanánk" – mondta Handó Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!