Szeged és környéke

2017.12.18. 08:08

Dankó Pista nem kaphatja meg télre Sisi ruháját

Bár Szegeden nagyjából kétszáz szobor található, csak egy töredékük kap ,,téli ruhát". Jellemzően azok, amelyek anyaga nem bírja a fagyot. Vannak azonban ilyen szempontból első ránézésre kakukktojásnak tűnő alkotások is.

T. R.

– Kivárunk legalább egy ötnapos száraz időszakot, csak azután húzunk ponyvát a szobrokra, hogy még jobban távol tartsuk a nedvességet tőlük, ami beszivárogva télen megfagyna, és károsítaná az alkotásokat – mondta el Nagy András, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. köztéri építményekkel foglalkozó csoportvezetője.


Szegeden nagyjából kétszáz köztéri szobor van, de csak kisebb részükre adnak „téli ruhát", jellemzően a fagyra érzékeny anyagból készülőkre.

 

Telelő szobrok. Fotók: Frank Yvette

A Széchenyi téren a Széchenyi István és a Tisza Lajos szobor porózus mészkőből faragott mellékalakjai kapnak takaróponyvát, a Stefánián Sisi és Dankó Pista, a Móra-parkban pedig Móra és Tömörkény szobra. A Mátyás téri Mária-szoborcsoportot és a szőregi általános iskola előtti szobrot is betakarják.


Ugyanakkor például Melocco Miklós 2000-ben átadott Klebelsberg-szobra hiába van mészkőből, mégsem kap ponyvát télre, az ugyanis olyan minőségű mészkő, ami bírja a fagyokat. Ugyanez igaz Melocco másik szobrára, a Rerrich Béla téri 56-os szoborcsoportra is.

 

A másik kakukktojás Lapis András bronzból készült Kalapos hölgye, amit viszont a Glattfelder téri szökőkútban minden télen egy konzervdobozba zárnak – noha bronz anyaga ezt nem indokolná.

Ennek az a magyarázata, hogy a szökőkút téli deszkázata – amelyre a fúvókák megóvása miatt van szükség – nem fedne megfelelően, ha szabadon hagynák a közepén a szobrot.

 

A Dóm téri panteon több mint száz szobra – amelyek egy része szintén mészkő – pedig azért nem kap takarást, mert az árkádok védik az esőtől és hótól az alkotásokat.

 

A takaróponyvák „személyre szabottak", azaz nem fordulhat elő, hogy mondjuk Dankó Pista kapja meg Sisi takaróját, vagy fordítva.

A víztaszító anyagból készülő, több mint százezer forintba kerülő ponyvákat ellopni, megrongálni nem szokták, az viszont néha előfordul, hogy festenek rá – tudtuk meg a csoportvezetőtől.


Időnként pedig a hajléktalanok bújnak be alá, akik főleg a Tisza Lajos-szobor ponyvával takart mellékalakjainak körében érzik jól magukat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!