Szeged és környéke

2019.03.23. 16:14

Már csak egy asszony hímez, de jön az utánpótlás: megkezdődött Szegeden a papucshímző képzés

A papucshímzők utánpótlását remélik attól a tanfolyamtól, mely szombaton indult el a szegedi Agórában. Érdeklődőkből nincs hiány: a 15 fős csoport mellett már betelt egy újabb is. Az első órán terveztek.

Timár Kriszta

- Tíz fősre terveztük a kurzust, kétszer 15 fő már most is van, így ahogy befejeződik az egyik tanfolyam, kezdődik a másik – mesélt a papucshímző tanfolyam sikeréről Szögi Csaba, a Szegedi Papucsért Alapítvány kuratóriumi elnöke. A szombaton indult oktatás célja az utánpótlás nevelés, jelenleg ugyanis egyetlen személy foglalkozik aktívan papucshímzéssel, és ő is több mint 70 éves. – A papucskészítők egyre több megrendelést kapnak, de van, aki kénytelen gépi hímzést alkalmazni, mert nincs kapacitás a manuális munkára – mesélte Szögi Csaba.

Fetter Ferencné Marika is ismeri a papucshímzés fortélyait, ő is besegített Rátkai Sándor szegedi papucsosnak az utolsó években a munkába. A tanfolyamon ő tanítja meg a jelentkezőket a hímzésre.

 

– Nem nehéz, csak kézügyesség kell hozzá. Az a fontos, hogy szépen feküdjenek a szálak

– árulta el a titkot az idős asszony.   

Megkezdődött a papucshímzők utánpótlásának képzése Szegeden - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette

A jelentkezők között – nem meglepő módon - csak nők voltak, viszont a középkorú és idősebb generáció tagjai mellett találkoztuk egy fiatal hölggyel is. A 22 éves Balogh Bettina úgy fogalmazott: nagypapája cipész, ő szeret kézimunkázni, így adott volt, hogy jelentkezik. – Azt még nem tudom, ezzel szeretnék-e foglalkozni, a fotózás is érdekel – tette hozzá. Kubicsekné Konczi Katalin viszont kifejezetten szeretné megtanulni ezt a különleges műfajt. – Öt éves korom óta a hímzés a hobbim, nagymamáimtól tanultam meg. OKJ-s szakmát is szereztem belőle, a papucshímzés lenne mindennek a megkoronázása.

A résztvevők a következő hetekben három hímzőtechnikát is megtanulnak, elméleti képzésen vesznek részt, mindezek mellett pedig papucskészítő mesterek is élményelőadásokat tartanak majd nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!