Szeged és környéke

2019.04.29. 12:25

A gyerekek érzékenyebbek a mérgező nehézfémre

Szombati lapunkban írtuk meg, hogy megtiltották a csapvíz fogyasztását két szegedi általános iskolában, miután kiderült, hogy abban jóval magasabb az ólom mennyisége a megengedettnél.

Tombácz Róbert

 Az érintett két iskola – a Rókusi és a Zrínyi – közel 90 éve épült, vélhetően maradtak a belső ivóvízhálózatukban ólomtartalmú csövek, a mérgező nehézfémek onnan oldódhatnak az ivóvízbe. Az ólommal szennyezett ivóvíznek egyébként semmilyen különös íze vagy szaga nincs, azt csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni.


Az elfogyasztott csapvízben lévő ólom a szervezetben felszívódik, a véráramba jut, és egészségkárosodáshoz vezethet. Ehhez azonban többnyire hosszú ideig nagy mennyiségben kell inni a magas ólomtartalmú vizet.

A terhes anyák, magzatok, csecsemők és kisgyerekek különösen érzékenyek az ólom káros hatásaira.

 

Fotó: Karnok Csaba


A gyerekeknél elsősorban a mentális fejlődésükre, szellemi képességeikre, intelligenciaszintjükre van negatív hatással, a felnőttek esetében fontos ionoknak, nyomelemeknek, vitaminoknak – így a kalciumnak, a vasnak, a cinknek és a D-vitaminnak – romlik a hasznosulása – olvasható a szaktanácsadással is foglalkozó Vízkutató Vízkémia Kft. honlapján.


A Webbeteg egészségügyi szakportál azt írja, enyhe ólommérgezés esetén sokan tünetmentesek. A jelentkező tünetek általában hetek, hónapok vagy még hosszabb idő alatt alakulnak ki, néha fel-fellángolva. Már kis mennyiségű ólom is komoly szervi károsodásokat okozhat. A legkomolyabb veszélynek az agy van kitéve, visszafordíthatatlan károsodások alakulhatnak ki.


Magasabb ólomszint esetében a vesék és az idegrendszer is károsodik. A gyerekeknél vérszegénység, lassult izom- és csontnövekedés, halláskárosodás, tanulási, mozgáskoordinációs, beszéd vagy magatartási zavar utalhat ólommérgezésre – teszik hozzá.


Ha időben sikerül diagnosztizálni – vér-, vizeletvizsgálattal –, az ólommérgezés jól gyógyítható kelátképző gyógyszerekkel, amelyek kivezetik a szervezetből a nehézfémet. Máskülönben az ólom felhalmozódik a csontokban és a vörösvértestekben. Ez a terápia akár hónapokig is eltarthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!