Szeged és környéke

2016.01.10. 19:04

A gyermektámogatás kanyargós labirintusában

A tavalyi, illetve az idei évtől életbe lépő családtámogatási módosítások azt segítik, hogy az anyukák könnyebben visszatérhessenek a munkába, szorgalmazzák a gyermekvállalást. A röszkei anyuka, Júlia elégedett a támogatásokkal, szakértőnk segít eligazodni benne.

Kancsár Tímea

Amikor az apukák maradnak otthon

Az apukák nem igényelhetnek csedet, mert ez az ellátás a szülési szabadság kapcsán jár. Kivéve, ha az anyuka bármilyen oknál fogva nem tud részt venni – például betegség – a gyerek ápolásában. 2015. december 31-éig, ha az apuka igényelte a gyedet, és dolgozott mellette, akkor csak az igénylést követő 61. naptól kezdték el folyósítani azt. Idén ezt a korlátot törölték, és rögtön a gyedigénylés első napjától folyósítják a gyedet. Ha az apukák mennek gyedre, nagyon fontos, hogy a családok előre gondolkodjanak, és alaposan mérlegeljék ebben a felállásban az anyukák munkajogi következményeit, mert súlyosak lehetnek.
– Egyéves volt a kisfiam, Hunor, amikor visszamentem dolgozni – kezdi történetüket Apró-Juhász Júlia, a fiatal röszkei anyuka. Közben kiderült, hogy a második gyermeküket várják. Kislányuk, Aisa születéséig a gyerekek édesapja volt gyeden, Júlia pedig táppénzen. – Számunkra ez volt a legkedvezőbb megoldás, hiszen a férjem nettó 250 ezer forintos jövedelme alapján számították ki a gyedet, és mellékállást is tudott vállalni. Így nagyon jól kijöttünk, viszont közben sajnos leépítés volt a cégénél, elvesztette a munkáját, és azóta sem talál ilyen jót – mondja Júlia.

Nehézkes  ügyintézés
Az anyuka elárulja, küszködtek az ügyintézéssel: – Még tavaly októberben, amikor a kisfiam után lejárt a kétéves gyed folyósítása, nem mentünk be rögtön a hivatalba, mert nem tudtuk, hogy a gyest Hunorra külön igényelni kell, azt gondoltuk, automatikus a rendszer. (Mint ahogyan minden ellátást, a gyest is igényelni kell – a szerk.) Végül december 14-én mentünk el intézkedni. Azt mondták, hogy 21 nap az átfutási idő, de visszamenőleg is megkapjuk az összeget. 

– Még nem utalták, helyette postáztak egy levelet, amelyben azt kérik, hogy fáradjunk be, mert be kell nyújtanom még azt a papírt, ami igazolja, hogy a második gyermekünk után milyen juttatásokra vagyok jogosult, miközben amikor korábban ott jártunk, azt mondták, minden szükséges papír a rendelkezésükre áll. Pénteken intézkedtünk, szerencsére megoldódott a probléma, utalni fogják a gyest. Azért nehezményezem, hogy nekünk kellett ezután futkosni két kisgyerekkel – panaszkodik.

A család úgy véli, hogy a gyed, a gyed extra, a gyes és a csed (csecsemőgondozási díj, korábban: tgyás) pénzügyi juttatása nagy segítséget jelent minden olyan család számára – 2016-ban is –, akik gyereket vállalnak. A tavalyelőtt életbe lépett jogszabályok alapján az anyukák, apukák jelentős kedvezményekkel élhetnek 2016-ban. 

– Szükség van ezekre az összegekre. Mi kijöttünk belőle, és ennél többet nem is lehet elvárni – érvel Júlia.
Sok pénzt lehet nyerni

– A 2015-ös, illetve az idei évtől életbe lépő módosítások segítenek könnyebben visszatérni a munkába – avat be Horváthné R. Mónika, akinek szakmájába vág, hogy honlapján segítsen az anyukáknak. A háromgyermekes anyuka hozzáteszi: a rendszer szorgalmazza a gyermekvállalást, és a szülőknek nem kell aggódniuk, hogy rosszabbul járnak, ha rövid időn belül testvérrel  bővül a család. Izgalmas terület az övé, mert nincs két egyforma eset, ráadásul nagyon sok pénzt lehet nyerni, de veszíteni is, ha a szülők nincsenek tisztában a lehetőségeikkel.
A 2014-ben bevezetett gyed extra 2016-ban is nagy segítséget jelent azoknak az anyukáknak, akik szülés után szeretnének visszamenni dolgozni korábbi munkahelyükre. 2016. január elsejétől ráadásul pozitívan módosult. 
 

Apró-Juhász Júlia egész jól kijön gyermekei, a hét hónapos Aisa és a kétéves Hunor után kapott ellátásból. Fotó: Frank Yvette

Apró-Juhász Júlia egész jól kijön gyermekei, a hét hónapos Aisa és a kétéves Hunor után kapott ellátásból. Fotó: Frank Yvette



Anyagi veszteség
– Már a gyedfolyósítás első napjától, tehát a 169. naptári naptól lehet korlátlanul dolgozni. Ez egy nagyon kedvező szabály. A családtámogatási törvényt is ennek megfelelően módosították: a baba féléves korától a gyes folyósítása mellett is korlátlanul, azaz akár nyolc órában is lehet dolgozni. Korábban erre nem volt mód – magyarázza a szakember, aki a gyedalap kedvező kiszámítására is felhívta a figyelmet, amely csak azokra a szülőkre vonatkozik, akik a gyed, gyes folyósítását követő maximum egy éven belül visszamennek dolgozni, vagy „beleszülnek" a gyes, illetve gyed időszakába. Munkáltatóváltás esetén a kedvezmények nem lépnek életbe. Elmondja: a csedalap korábban nagy anyagi veszteséggel járt a magas jövedelmű kismamáknak. 

– Mert ha úgy ment vissza dolgozni, hogy még nem volt meg a 180 naptári napi jövedelme a következő gyermek születése előtt, akkor neki a juttatás maximum a minimálbér kétszerese lehetett. Az új szabálynak megfelelően azonban, ha „beleszül" a gyes, gyed folyósításának időszakába, vagy visszamegy dolgozni, akár egy-két órában is, ez teljesen független a következő babának a gyed- és csedalapjától, mert a korábban született baba csedalapját veszik figyelembe – vagyis a legkedvezőbb tényleges jövedelem alapján számolnak.
Januártól pontosították, hogy gyermekápolási táppénz (gyáp) esetén többes jogviszonynál hogyan kell eljárni. Tegyük fel, hogy a szülőnek van egy nyolc-, illetve egy négyórás munkaviszonya, akkor neki mindkét jogviszonyában külön-külön jár ez az ellátás: egyéves kor alatt korlátlanul, majd a gyermek egyéves születésnapjától a háromévesig évente 84 nap folyósítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!