Szeged és környéke

2016.09.12. 10:16

A hegedű, a troli és a Sárga

Mire van szüksége? - kérdeztük olvasóinktól a szegedi utcákat járva. Kincskeresők című mellékletünket gondozva azt tapasztaltuk, sokan nehezen fogalmazzák meg, mivel lehet több, jobb az életük.

K. P. T.

– Egy fagyit szeretnék – számolt be rövid távú elképzeléseiről óvodába menet Lacika, de komolyra fordítottuk a szót. – Egy játék troli a vágyam, nagyon szeretem a trolikat. Remélem, hogy majd elköltözünk, mert csak buszozni szoktunk – magyarázta a négyéves kisfiú. Anyukája megsúgta: Szentmihályon élnek, Lacika nagy bánatára nem jár arra troli. De fagyi jár a lelkes ovisoknak, hazafelé megkapja majd tölcsérben.


Zenébe fektet


A Dugonics téren a korai óra ellenére Tamás húzta már a Vuk főcímdalát. A 62 éves férfi munkanélküli, a napi betevőt keresi utcazenéléssel. Összejön? – kérdeztük, és hangszerét leengedve jött is a válasz: – Éhen nem halok – mondta.

Megkértük, hogy fogalmazza meg, mi az, amire szüksége lenne. – Egy jó nőt szeretnék – jelentette ki az özvegy férfi. Aztán elárulta, hogy a hangszerek érdeklik. Nagybőgőzni tanult a főiskolán, és hivatásos zenész volt, ma már az utcán hegedül. Egy hangszer mindig jól jön, kicsi félretett pénzén a vásárokban ha tud, újat vesz. Felújítja, játszik rajta, vagy csak elteszi. – Befektetés – jegyezte meg.


Pörgés után csend


Egy belvárosi trafikba betérve a 21 éves Viki fogadott a pult túloldalán. – Néhány szabadnapra lenne szükségem, mert sokat dolgozom. Amióta elkezdődött a tanév, visszajöttek az egyetemisták, még több a munka – mondta, mielőtt bejött a következő vevő.


– Nyugalomra és boldogságra van szükségem – állt ki mellénk egy gyors pihenőre László. A 33 éves szegedi férfi egy belvárosi kávézó felszolgálója. Boldoggá teszi a munkája, mert szereti, amit csinál. – Hogy a nyugalmam is meglegyen, evezni járok, a legjobban a Tisza–Maros-torkolat csendjét szeretem. A Sárgán elfogadnék egy nyaralót – fogalmazott László, akinek a pörgős hétköznapok és a békés evezés teszi teljessé az életét.


És a pénz?


– Egészség, szeretet és béke – erre vágyik a 68 éves Marcsika, akivel a Kárász utcán futottunk össze. Örült a találkozásnak, elmondta, hogy nemcsak olvassa lapunkat, szerepelt is már benne, amikor részt vett a Virág cukrászda megnyitóján. A nyugdíjas asszonytól megtudtuk, megtesz mindent azért, hogy a három feltétel teljesüljön. Három egykor kóbor macskája mellett most már egy sünt is gondoz, nagy öröm volt, amikor Szuszi lefialt a nyáron. És a pénz? – kérdeztünk vissza, amikor elmondta, 75 ezer forint a nyugdíja. – Keresem az akciókat, kilós boltokban vásárolok, így kijövök – mondta, és hozzátette: – Odafigyelve kell élni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!